Naslovne strane dnevnih novina za 10. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Za tri mjeseca 17 novih radnika

U Luci Bar je od 1. avgusta zaposleno 17 radnika, od čega je troje u kabinetu izvršnog direktora. Plate zaposlenima se isplaćuju na osnovu naslijeđene sistematizacije radnih mjesta. To je Vijestima kazao izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović koji je na rukovodeću poziciju te državne kompanije došao 1. avgusta.

U budžetu nema para za otkup akcija A2A

Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede kojim rukovodi Vasilije Miličković pozvalo je premijera Markovića i ministre da se oslobode sujete, i pozove predstavnike Udruženja na hitan razgovor da im do detalja pojasne potrebu “instant raskida ugovora” sa kompanijom A2A, italijanskim partnerom države u EPCG.

Gradiće hotel i zgradu pod Ljubovićem

Vanredna skupština akcionara UTIP “Cma Gora” danas će razmatrati odluku o izgradnji poslovno-stambenog objekta hotela i stambenih jedinica, na zemljištu i tri katastarske parcele, koje se nalazi iza hotela City, pored brda Ljubović. UTIP-om većinski sa 80,4 odsto akcija gazduje kompanija Normal Tours biznismena Žarka Burica, dok druga njegova firma Normal Company posleduje još oko 3,8 odsto akcija.

Dnevne novine

I u Evropskoj komisiji prognozirali rast BDP-a

Evropska komisija (EK) je u novim jesenjim prognozama povećala prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na 3,9 odsto, što je porast od 0,6 odsto u odnosu na majske procjene. Kako prognoziraju u EK, BDP će naredne godine biti manji, i sa 3,5 odsto, koliko su predviđali u maju, smanjiće se na tri odsto.

IRF će podržati održive biznis ideje

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je na jučerašnjoj sjednici usvojio predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono razvojnog fonda (IRF) Crne Gore kojim se, između ostalog, predviđa formiranje garantnog fonda, te će tako svi koji imaju održive biznis ideje, a nemaju koletarala, moći da lakše dođu do finansijskih sredstava.

Neophodna koordinacija monetarne i fiskalne politike

Koordinacija monetarne i fiskalne politike neophodna je za adekvatan odgovor na izazove sa kojima se suočava region, a finansijska stabilnost je preduslov za ekonomski rast i razvoj, ocijenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Tirani. Na konferenciji “Razvoj bankarstva i infrastruktura finansijskog tržišta”, u organizaciji Banke Albanije i Univerziteta iz Oksforda, učestvuje i guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić.

Dan

Akcije prodaju Vladi iza leđa

Finska energetska kompanija Fortum i Američka kompanija Contourglobal zainteresovane su za kupovinu 41,7 odsto akcija A2A u Elektroprivredi (EPCG), prenose mediji iz Milana. Dnevnik “Milano finanza je objavio, a portal beepeuz prenio da su Italijani angažovali grupu Rotšild za savjetnike za prodaju akcija i da je veliki broj stranih kompanija pokazao interesovanje da otkupi akcije A2A, a nijedna nije iz Italije.

Garantni fond uvode pred izbore

Preddog izmjena zakona o Investiciono-razvojnom fondu (IRF), koji je Vlada poslala parlamentu na usvajanje, sadrži rigidnija i lošija rješenja čak i od veoma problematičnog nacrta tog zakona koji je bio na javnoj raspravi u avgustu, ocijenili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Manji rast zbog većeg PDV-a

Evropska komisija (EK) povećala je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u ovoj godini sa 3,3 odsto na 3,9 odsto, pokazuju podaci iz izvještaja o jesenjim prognozama. EK je, međutim, smanjila prognoze rasta za narednu godinu sa tri i po procenta na tri.

Pobjeda

Telekom sakupio najviše bodova

Crnogorski Telekom je i ove godine dobio sertifikat Best in test na nezavisnom mjerenju kvaliteta mobilne mreže, koje je sprovela kompanija P3 Communications po međunarodno priznatoj metodologiji.

U Crnoj Gori 80 odsto sertifikata nezasluženo

U Crnoj Gori je 20 odsto zasluženih i 80 odsto nezasluženih sertifikata za uvođenje sistema kvaliteta, tvrdi rukovodilac Centra za kvalitet Mašinskog fakutlteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić. Onje naveo da je došlo vrijeme, kada su “nekvalitetni došli da se bave kvalitetom”.

Traži instant raskid ugovora sa A2A

Manjinski akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković pozvaoje premijera Duška Markovića da pozove predstavnike manjinskih akcionara na hitan razgovor, kako bi mu objasnili razloge za ,,instant raskid ugovora sa italijanskom kompanijom A2A u EPCG.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *