I u Evropskoj komisiji prognozirali rast BDP-a

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) je u novim jesenjim prognozama povećala prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na 3,9 odsto, što je porast od 0,6 odsto u odnosu na majske procjene.

Kako prognoziraju u EK, BDP će naredne godine biti manji, i sa 3,5 odsto, koliko su predviđali u maju, smanjiće se na tri odsto.

Javni dug u ovoj godini prognoziran je na 69,5 odsto BDP-a, 2018. godine će iznositi 73,2 odsto, a 2019. se očekuje njegovo povećanje na 74,9 odsto.

U izvještaju EK se navodi da su intenzivirani radovi na auto-putu povećali kapitalnu potrošnju, iako su stvarni troškovi i dalje ispod budžetskog cilja.
Nivo javnog duga je, kako se dodaje, u junu je pao na 61,8 odsto BDP-a, sa 64,4 odsto koliko je iznosio prošle godine.

“Međutim, očekuje se da će se i budžetski deficit i javni dug značajno povećati do kraja ove godine, kada i ukupni troškovi izgradnje autoputa budu u potpunosti materijalizovani”, kaže se u izvještaju.

Izgradnja auto-puta je, smatraju u EK, do sada bila ključni pokretač fiskalnih deficita, a očekuje se da će završetkom radova sredinom 2019. godine, biti smanjen pritisak na javne finansije.

Prema procjenama, budžetski deficit u ovoj godini će iznositi 6,2 odsto BDPa, narednoj 5,6 odsto, dok će 2019.godine biti 2,7 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *