Crnogorska inovacija „Beeand.me“ među 40 najboljih na svijetu

Dodajte komentar

Objavljena je lista najboljih 40 digitalnih inovacija iz 23 države koje će sledeće godine biti predstavljene u okviru Nagrade svjetskog samita u Beču.

Nagrada svjetskog samita je međunarodno priznanje koje se svake godine dodjeljuje lokalnim digitalnim inovacijama koje su svojim nastankom i djelovanjem uspjele da stvore vrijednost koja je imala uticajna razvoj i prosperitet društva.

Preko 180 zemalja širom svijeta nominovalo je preko 400 inovacija, a samo njih 40 je ušlo u najužiji izbor komisije koju čine međunarodno priznati eksperti. Crnogorska inovacija BeeAnd.me je jedna od inovacija koja je ušla u najužiji krug i koja će imati priliku da se predstavi na godišnjem samitu u Beču.

BeeAnd.me omogućava pčelarima neprekidan monitoring košnica. Pomoću senzora dobijaju informacije o težini košnice tj. o unosu meda, temperaturi, vlažnosti vazduha. Kroz podatke o vremenskim prilikama na mjestu gdje su košnice pčelar može tačnije stvoriti sliku o uslovima u kojima se nalaze pčele. Preciznim podatkom o težini košnice zna koliko su meda prikupile pčele. Takođe, pomoću zvučnog senzora uređaj mjeri jačinu i frekvenciju zvuka pčela. U slučaju promjene zvuka u odnosu na uobičajeni, pčelar na vrijeme dobija informaciju da nešto nije u redu.

„Čast nam je što smo imali priliku da predstavimo Crnu Goru svojim projektom na ovo takmičenje. Posebno smo srećni što Crna Gora prvi put ima predstavnike i da smo ovako uspješni bili prilikom prvog učešća. Radujemo se događaju u martu i vrijedno radimo i spremamo se za nove izazove koji čekaju BeeAnd.me. Mišljenja smo, takođe, da će vrijeme pokazati koliko je nagrada svjetskog samita dodijeljena BeeAnd.me zapravo bitna za Crnu Goru. Prije svega mislimo na podsticanje novih generacija preduzetnika i inovatora koji dolaze iz Crne Gore. Za nas više nema dileme, da je iz Crne Gore moguće pokretati uspješne priče i raditi ozbiljne stvari, koje su prepoznate na svjestkom nivou.“ navode Elma Hot i Alija Dervić, osnivači BeeAnd.me startapa i mladi inovatori

Crna Gora je po prvi put ove godine imala nominacije za ovako prestižnu nagradu. Iz Luča Instituta, zvaničnog partnera Nagrade svjetskog samita, najavljuju da će od naredne godine biti organizovano državno takmičenje, a da će pobjednici upravo imati priliku da budu nominovani i da svoju ideju predstave međunarodnoj publici.

Međunarodni kongres WSA biće organizovan krajem marta 2018. godine u Beču kada će predstavnici Beeand.me inovacije imati priliku da pred međunarodnom publikom, ekspertima i studentima predstave svoju inovaciju i uticaj koji je ona imala na crnogorsko društvo.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *