Naslovne strane dnevnih novina za 9. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Ostrvo Sveti Marko dužno milion eura

Opština Tivat trenutno na ime poreza na napokretnosti za 2017. godinu, potražuje preko 1,5 miliona eura od nekoliko većih kompanija. Prema podacima koje je na sjednici lokalnog parlamenta iznijela sekretarica za finansije i ekonomski razvoj Rajka Jovićević (DPS), najveće zaduženje po osnovu ovog poreza lokalna uprava je za 2017. donijela za firmu “Ostrvo Sveti Marko” na koju se vodi najveći dio zemljišta istoimenog ostrva u Tivatskom zalivu.

Zbog duga bolne mjere štednje

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,7 odsto sa u maju prognoziranih tri odsto, ali je upozorila da rastući javni dug može dovesti do pada BDP-a.

Dug je veći od poreskog kredita

Obaveze poreskog obveznika Kombinata aluminijuma u stečaju prema Poreskoj upravi (PU) bile su mnogo veće od njegovog poreskog kredita. Zato Poreska uprava nije bila u mogućnosti da donese rješenje o povraćaju poreza, saopšteno je Vijestima iz PU.

Dnevne novine

Otvaraju Savjetovalište za potrošace

Generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, Jovo Rabrenović, danas će u Inovaciono-preduzetničkom centru Tehnopolis otvoriti prvo Savjetovalište za zaštitu potrošača u Crnoj Gori.

Crnoj Gori bespovratno dodijeljeno 16,4 miliona eura

Nacionalna investiciona komisija (NIK), kojom predsjedava premijer Duško Marković, je na juče održanoj sjednici predstavila Nacrt uže liste projekata za koji se očekuje da bude finalizovan u prvom kvartalu naredne godine. Komisija je informisana da su, shodno zaključcima Samita Zapadnobalkanske šestorke održanog u Trstu 12. jula ove godine, zvanično odobrena bespovratna sredstva bilataralnih donatora u iznosu od devet milona eura, kao i određeni iznos za podršku pripremi tehničke dokumentacije. Time je, kako se navodi, Crnoj Gori dodijeljeno 16,4 miliona eura.

Posjeta američkim aerodromima

Delegacija Agencije za civilno vazduhoplovstvo boravila je u radnoj ekspertskoj posjeti Federalnim vazduhoplovnim vlastima Sjedinjenih Američkih Država. Kako je saopšteno, cilj posjete bio je upoznavanje sa načinom rada FAA i uspostavljanje intenzivnije saradnje, što će svakako doprinijeti unapređenju rada crnogorske agencije.

Dan

Nacrt do marta

Nacionalna investiciona komisija (NIK) predočila je nacrt uže liste projekata za koji se očekuje da bude finalizovan u prvom kvartalu naredne godine. Iz Vlade je saopšteno da je komisija na jučerašnjoj jendici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, razmotrila i usvojila informaciju o sprovedenim aktivnostima nakon ažuriranja jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata sa predlogom uže liste ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata i dala saglasnost na projekte predložene u okviru trećeg poziva za sufinansiranje infrastrukturnih ulaganja.

Firme bez zaposlenih službe za pranje novca

Unija poslodavaca (UPCG) dostavila je Ministarstvu ekonomije čak 95 primjedbi na Nacrt zakona o privrednim društvima i ukazala da sa donošenjem tog akta ne treba žuriti, čak i po cijenu da ne bude donesen do kraja godine. Javna rasprava povodom nacrta zakona trajala je od 12. jula do 30. septembra, a kako su prije neki dan kazali iz Ministarstva ekonomije, komentari im i dalje pristižu, dok oni intenzivno rade na pripremi predloga.

Ulaganja investitora su sigurna

Presuda Privrednog suda u sporu Bepler i Džejkobsona i Kazina Avala, po kojoj zakupac poslovnog prostora treba da plati vlasniku hotela Avala 13,3 miliona pozitivna je za pravni sistem Crne Gore i njen imidž pred evropskim partnerima, ocijenio je advokat Beplera Marko Milanović.

Pobjeda

Na dnevnom redu budžet za 2018.

O budžetu za narednu godinu Vlada bi, kako saznaje Pobjeda, trebalo da raspravlja sjutra na posebnoj sjednici. Poslije sjednice će se znati koliki je prijedlog državne kase za narednu godinu, koji će potom biti proslijeđen parlamentu na usvajanje.

Tvrde da će stopa rasta biti 4,2 odsto

Iz Instituta za strateške studije i prognoze su ocijenili da će BDP u ovoj godini realno porasti 4,2 odsto, što je približno prethodnim njihovim procjenama na bazi makroekonomskog modela. Potvrda toga je rast BDP za pola godine, a naročito u drugom kvartalu od 5,1 odsto ocijenili su iz ISSP i podsjetili da je u drugom kvartalu prošle godine rast bio 2,7 odsto.

Polovina smatra da nikad neće imati svoj stan

Gotovo polovina Evropljana koji trenutno nemaju vlastiti dom izgubila je nadu da će ga ikada imati, a najveći pesimizam pokazali su Britanci i Njemci, pokazuje istraživanje objavljeno u utorak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *