Završena gradnja vjetroelektrana na Krnovu (video)

Dodajte komentar

Firma “Krnovo green energy postavila je svih 26 vjetrogeneratora i konačno završila izgradnju vjetroparka na Krnovu, potvrđeno je za ,Dan” iz Ministarstva ekonomije.”Krnovo green energy”, čiji su vlasnici francuska i austrijska firma, Akuo i Ivisom imao je rok do 7. novembra, odnosno do juče, da završi vjetropark, prema petom aneksu ugovora iz juna.

“Krnovo green energy” je od Regulatorne agencije za energetiku (RAE) 2. novembra dobio licencu za proizvodnju električne energije, dok je dan poslije toga, odnosno 3. novembra, kako su kazali iz Ministarstva ekonomije, stekao status povlašćenog proizvođača. Taj status omogućava podsticajnu cijenu za prodaju proizvedene elekgrične energije. Podsticaj, plaćaju građani, preko računa za struju. Osim firme “Krnovo green energy”, povlašćeni status imaju četiri firme koje su vlasnici deset mini-hidroelektrana.

https://www.youtube.com/watch?v=iFHIJok-BXk

Kako prenosi “Dan”, naknade za podsticaj, koje plaćaju građani, povećane su u ovoj godini za skoro četiri puta zbog toga što je trebalo da se do maja završe vjetroelektrane (VE) i da se od tog mjeseca za njih plaćaju podsticaji. S obzirom na to da su status povlašćenog proizvođača dobili u novembru, umjesto u maju, novac koji je prikupljan u tih pet mjeseci, od maja do novembra, prebaciće se za narednu godinu, odnosno za taj iznos će naredne godine naknada biti manja.

Ipak, ono što je očigledno jeste da će se naknada i u 2018. godini povećati, jer će VE “Krnovo proizvoditi tokom cijele godine. Iz Ministarstva ekonomije naveli su da će snaga VE “Krnovo biti 72 megavata, dok je planirana godišnja proizvodnja od 200 do 230 gigavat-sati. Ove godine će VE “Krnovo proizvesti između 40 i 50 gigavatsati, skori isto koliko i deset mHE, koje ukoliko budu povoljni hidrološki uslovi mogu do kraja godine proizvesti oko 45 gigavag-sati.

Na pitanje hoće li se povećati naknada za podsticaj zbog puštanja u sistem VE “Krnovo” i izvjesnog dostizanja planirane proizvodnje u narednoj godini, iz Ministarstva ekonomije nisu direktno odgovorili, već su kazali da će sredstva koja su prikupljena u ovoj godini a nijesu isplaćena za podsticaje tokom 2017. godine, biti isplaćena u 2018. godini.

Ministarsvo ekonomije naknadu za podsticaje ugvrđuje početkom kalendarske godine. Ove godine je naknada povećana skoro četiri puta zbog jedne ili dvije mHE i VE “Krnovo”. S obzirom na to da VE “Krnovo” od maja nije dobila stagus povlašćenog proizvođača, onda znači da će za pet mjeseci, koliko su podsticaji plaćani u ovoj godini za VE “Krnovo koja nije proizvodila, biti prebačeni u narednu godinu.

Izvor: Dan

Video: YouTube

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *