Veliki poziv: Bankari, ujedinite se

Dodajte komentar

Glavna bankarska supervizorka u ECB, Danijel Nuj, pozvala je bankarski sektor u evrozoni da nastavi sa prekograničnim spajanjima.

Ona tvrdi da će povezivanje pomoći izgradnji jače evropske industrije finansija.

“Definitivno nam je potrebno više… prekograničnih konsolidacija, prije svega”, rekla je Nuj na bankarskoj konferenciji u Frankfurtu, dodajući da se kao “osoba koja je optimista” nada da će vidjeti neka udruživanja u narednih 12 mjeseci, prenosi agencija Frans pres.

“Mislim da jedan od narednih ciljeva Jedinstvenog nadzornog mehanizma treba da bude stvarno uspostavljanje jednog evropskog bankarskog sektora”, naglasila je i izrazila nadu da će se “zahvaljujući benefitima od bolje ekonomske situacije, konzistentnog nadzora evropskih grupacija, banke pokrenuti i imati koristi od jedinstvene jurisdikcije”. 

Nuj, koja je na čelu jedinstvenog nadzornog mehanizma od kada je on počeo s radom 2014. godine, dugo već ohrabruje banke da se čvršće povezuju preko granica između 19 država članica eurozone.

Iako je ŠM formalno dio ECB-a, on djeluje nezavisno kako bi se izbjegao bilo kakav sukob interesa. Njen najnoviji poziv koincidira sa glasinama o Komercbanci, drugom najvećem njemačkom kreditoru, koje kruže već nekoliko nedjelja. Naime, poznati žuti trouglasti logo, kako simbolično naziva Frans pres Komercbanku, navodno je “na meti” konkurenata kao što su francuski BNP Pariba i Kredi Agrikol ili italijanski Unikredit.

U posljednje vrijeme, većina spajanja u bankarskom sektoru svodila se na to da snažni zajmodavci preuzimaju manje banke u istoj zemlji, kao što je bila Santanderova kupovina Banke Popular u Španiji.

“Nije posao tehnokrata u nekom neboderu da odlučuju koje će se banke spojiti”, rekla je Nuj, dodajući da će njeni zaposleni “osigurati da ne sprječavamo da se ona (takva spajanja) dese”, prenosi francuska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *