U Muzeju novca otvorena izložba ,,Novac kao nakit”

Dodajte komentar

Juče je u Muzeju novca Centralne banke Crne Gore na Cetinju svečano otvorena izložba pod nazivom „Novac kao nakit“. Izložbu, čiji su autori Milena Berkuljan, dokumentaristkinja u Muzeju novca i Jovan Muhadinović, kustos u Muzeju, otvorio je guverner CBCG dr Radoje Žugić.

„Ova izložba predstavlja spoj crnogorske istorije, tradicije, običaja i vjerovanja, sa jedne strane, i novca, kao neizostavnog čuvara istorije i prošlosti, sa druge strane“, istakao je guverner Žugić i naglasio da CBCG inicira i realizuje ovakve i slične aktivnosti sa ciljem promocije istorijskog i kulturnog nasljeđa Crne Gore, kao i u pravcu jačanja finansijske pismenosti najšire javnosti.

Otvaranju izložbe su, između ostalih, prisustvovali članovi Savjeta CBCG, brojni predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici banaka koje posluju u Crnoj Gori. Prisutnima se obratio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, kao i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.

Postavljena muzejska kolekcija predstavlja bogatu zbirku nakita sačinjenog od kovanog novca i predstavlja jedinstveni etnografsko-numizmatički osvrt na značajan dio crnogorske prošlosti, iz koje je proistekla današnja multikulturalnost i multinacionalnost Crne Gore.

Ovu izložbu, uz stalnu postavku Muzeja „Od perpera do eura“, posjetiocu mogu vidjeti svakog radnog dana, od 8 do 16h.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *