Energetski i finansijski titani najavili ‘blockchain’ platformu za trgovanje energijom

Dodajte komentar

Konzorcijum velikih energetskih i finansijskih kompanija, uključujući British Petroleum, norveški Statoil, te grupa banaka i kompanija za uvoz i izvoz, najavio je u ponedjeljak da će razviti digitalnu platformu za trgovanje energetima koja će se bazirati ne tehnologiji blockchaina.

Konzorcijum uključuje i naftnog diva Royal Dutch Shella, te izvozno-uvozne kompanije Gunvor, Koch Supply & Trading i Mercuriju, te banke ABN Amro, ING i Societe Generale.

Tehnologija blockchaina osnova je digitalne valute bitcoina a koristi zajedničku bazu podataka o transakcijama koja se sama ažurira u realnom vremenu. Uz pomoć kompjuterskih algoritama može obrađivati i realizovati transakcije u roku od nekoliko minuta, bez potrebe za potvrdom nezavisne instance.

U Mercuriji već neko vrijeme zagovaraju primjenu te tehnologije kako bi se znatno smanjili troškovi trgovanja naftom.

“U idealnom bi slučaju pomogla otkloniti eventualnu konfuziju oko vlasništva nad pošiljkom i možda osigurala egzaktnije upravljanje rizikom kod trgovačkih transakcija s vremenski precizno utvrđenim fazama”, pojašnjava Edward Bell iz banke Emirates BND PJSC sa sjedištem u Dubaiju.

Slični su pokušaji dosada završavali neuspjehom, napominje Bell, dodajući kako bi najnoviji projekat, s obzirom na podršku BP-a i Shella i banaka, “mogao biti uspješniji nego da je riječ o nezavisnoj inicijativi koja pokušava da pridobije naftne i plinske kompanije”.

Projekt moraju odobriti nadležna regulatorna tijela a poslovaće kao nezavisna kompanija, navodi se u saopštenju konzorcijum.

“Cilj platforme je smanjiti administrativne rizike u poslovanju i troškove fizičke trgovine energijom i postići veći stepen pouzdanosti i efikasnosti logističkog dijela trgovinskih operacija”, dodaje se.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *