Država najviše duguje za kredite i obeštećenja

Dodajte komentar

Ukupan državni dug prema domaćim i inostranim povjeriocima na kraju septembra iznosio je 2,49 milijardi eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva finansija.

Iznos spoljnog duga, koji se cjelokupno odnosio na kreditna zaduženja, u istom periodu je bio 2,05 milijardi eura, dok je unutrašnji dug iznosio 431,35 miliona.

Kada je riječ o unutrašnjem dugu, na kraju septembra država je najviše dugovala po osnovu kredita kod poslovnih banaka, 114 miliona eura, dok se na obaveze po osnovu obeštećenja odnosilo 87,62 miliona eura.

“Unutrašnji dug čine i dugovanja po osnovu državnih zapisa 87,54 miliona eura, pravnim licima i privrednim društvima država je dugovala 38,87 miliona eura, a dug po osnovu stare devizne štednje bio je 15,26 miliona eura”, naveli su u Ministarstvu.

Iznos duga po osnovu domaćih obveznica-GB16 bio je 80,41 miliona eura, dok je za domaće obveznice-GB14 dug iznosio 5,87 miliona. Za zaostale penzije država je na kraju septembra dugovala 1,8 miliona eura, a kada je riječ o obveznicama Fonda rada, dugova nije bilo.

Rok otplate kreditnih zaduženja, kako su objasnili u Ministarstvu, razlikuje se u zavisnosti od toga da li se država zadužila kod komercijalnih banaka za finansiranje budžeta ili kod međunarodnih finansijskih institucija za finansiranje infrastrukturnih i drugih projekata.

“U prvom slučaju riječ je o kreditima sa rokom otplate do pet godina, dok je u u drugom slučaju riječ o zaduženjima sa rokom otplate dužim od deset godina”, precizirali su u Ministarstvu.

Prema procjenama, država će za izmirenje dugovanja po osnovu kreditnih zaduženja u ovoj godini izdvojiti 157,73 miliona eura, u 2018.141,51 miliona, dok će u 2019. u te svrhe biti izdvojeno 176,07 miliona eura.

Pregovori sa Svjetskom bankom u finalnoj fazi

Pregovori između Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva finansija i Svjetske banke oko zajma za razvojnu politiku (DPL -Public Development Loan) ili garancije zasnovane na razvojnim politikama (PBG -Policy based Guarantee) su u finalnoj fazi i očekuje se da budu okončani do sredine novembra tekuće godine, kada će biti poznati svi uslovi aranžmana, odgovorili su u Ministarstvu na pitanja Dnevnih novina. Nakon završenih pregovora, cjelokupna dokumentacija će biti dostavljena Svjetskoj banci, koja bi trebalo da odobri Crnoj Gori pomenuti aranžaman do kraja decembra ove godine.

Država je na kraju septembra na unutrašnjem planu najviše dugovala po osnovu kredita kod poslovnih banaka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *