Dolar pod pritiskom zbog bojazni od mogućeg odlaganja poreske reforme

Dodajte komentar

Dolar je u srijedu oslabio prema korpi drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer ulagače brine da bi planovi američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi sa poreskom reformom mogli biti odgođeni.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom svijetlu skliznuo 0,1 posto, na 94,797 bodova.

Dolar je pritom oslabio 0,2 posto prema euru, kojim se jutros tako trgovalo po 1,1606 dolara. Na sličnom gubitku bio je i prema jenu, skliznuvši na 113,75 jena, i drži se ispod najviših nivoa u osam mjeseci od 114,735 jena, koje je nakratko zabilježio u ponedjeljak.

Američka valuta posljednjih je nedjelja ojačala na najviše nivoe u 3,5 mjeseca u odnosu na košaricu drugih najznačajnijih svjetskih valuta, poduprta očekivanjima da će američka vlada sprovesti poresku reformu nakon što je Senat odobrio predlog proračuna koji obuhvata takve izmjene.

No, najnovija medijska špekulacija o mogućem odlaganju sprovođenja reforme izazvala su zabrinutost među ulagačima. I najmanje moguće odlaganje sprovođenja smanjenja poreskog opterećenja, odnosno mogućnost razvodnjavanja predloženih reformi, radila bi protiv američke valute, smatraju analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *