Damen i Adrijatik marinas preuzimaju Brodogradilište do kraja godine

Dodajte komentar

Konzorcijum koji čine brodogradilišna kompanija Damen iz Holandije i Adrijatik marinas, vlasnik Porto Montenegra iz Tivta, trebalo bi do kraja godine da preuzmu Jadransko brodogradilište Bijela, prenosi Radio “Jadran. Ponudu od 2,65 miliona ovog konzorcijuma za svu imovinu u krugu Brodogradilišta osim upravne zgrade, nedavno je prihvatila stečajna uprava.

Adrijatik marinas i Damen su jedini dostavili ponudu za dodjelu koncesije za 30-godišnje privredno korišćenje Luke Bijela, uz minimalno ulaganje od 20 miliona eura. Planiraju da se bave remontom jahti i megajahti. Koncesija im još nije dodijeljena.

Konzorcijum je ponudu dostavio početkom 2016. godine, ali se čekao ishod stečaja u Brodogradilištu, odnosno trebalo je prvo da kupe imovinu, a dodatan problem predstavlja i grit koji je još u Bijeloj. Stečaj u Brodogradilište je uveden polovinom 2015. godine i do sada je prodajom imovine, najviše zahvaljujići prodaji velikog i malog doka, namireno preko 70 odsto potraživanja.

U Brodogradilištu je trenutno “aktivno 25 radnika, koji brinu o preostaloj opremi, ali i tri broda koji su godinama na vezu. Mjesečno primaju minimalac od 193 eura, dok su ostali na Birou rada, ili u penziji, odnosno raskinuli ugovor uz otpremnine. Kako su nam ranije kazali neki od njih, nadaju se da će, uz dodatne obuke, biti posla za njih i u novoj kompaniji koja će remontovati jahte i megajahte, iako sa budućim vlasnicima još nijesu imali nikakvih razgovora.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *