Azijske berze na najvišim nivoima u posljednjih 10 godina

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija dostigle najviše nivoe u posljednjih 10 godina, dok se cijene nafte stabilno kreću oko najviših nivoa u dvije godine.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 1,6 dosto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,2 odsto.

U Južnoj Koreji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,8 odsto, dostigavši najviši nivo od novembra 2007. godine.

Najviše je jutros skočio japanski Nikkei indeks, pri čemu je dostigao najviši nivo u posljednjih 26 godina, jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima tamošnjih kompanija.

“Strani investitori, koji su tokom leta malo podcenili japanske akcije, ulaze na tržište i prilagođavaju svoje portfelje jer se očekuju dobri poslovni rezultati kompanija”, kaže Norihiro Fujito, strateg u firmi Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Podršku tržištima pružaju i novi jučerašnji rekordi svih indeksa na Wall Streetu, nakon vijesti o preuzimanjima, koje obično podstiču rast cijena akcija.

Visoke cijene nafte takođe pozitivno utiču na tržišta kapitala. Nakon što je juče dostigla najviši nivo u dvije godine, jutros je cijena barela na londonskom tržištu blago skliznula za 10-ak centi, na 64,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio dva centa, na 57,33 dolara.

Ulagači najviše prate zbivanja u Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom proizvođaču ′crnog zlata′, nakon što je u nedjelju tamošnji prestolonasljednik, princ Muhamed bin Salman navodno zbog korupcije uhapsio niz 11 prinčeva, ministara i poslovnih ljudi.

Analitičari smatraju da je taj potres na saudijskoj političkoj sceni prinčev pokušaj da učvrsti svoje pravo na krunu, ali ne očekuju promjene po pitanju proizvodnje nafte u toj zemlji.

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 94,73 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 94,91 bod.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 114,35 na 113,90 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1615 dolara, kao i juče u ovo doba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *