Kako će izgledati saudijski grad na pijesku od 7 milijardi dolara

Dodajte komentar

Saudijska Arabija je najveći svjetski izvoznik nafte, ali pad cijena crnog zlata je oštetio ekonomiju i otežala plaćanje naftnih radnika. Da bi podstakla privredu, vlada Saudijske Arabije je poslednjih godina radila na transformaciji stotina kvadratnih kilometara pustinje u nove gradove, koji bi stvarali poslove i diverzifikovali privredu od eksploatacije sirove nafte.

Jedan od razvojnih projekata je Ekonomski grad znanja, koji će biti završen do 2020. godine i koji se nalazi na 60 milja od obale Crvenog mora.

Amr Dabbagh, guverner organa zaduženog za investicije u Saudijskoj Arabiji, najavio je kreiranje ovog projekta još 2006. godine, a projekat je vredan 7 milijardi dolara i prostiraće se na površini od 51,6 miliona kvadratnih metara.

Ovaj „Ekonomski Grad Znanja“ će obuhvatati maloprodajne objekte, poslovni prostor i preko milion kvadratnih metara stambenog prostora,  koji će biti podeljen u rezidencijalne četvrti koje će obuhvatati parkove, igrališta, teretane, džamije, prodavnice i bazene. Jedno naselje će uključiti 900 vila, koje će izgledati ovako.

Maloprodajni prostor će obuhvatiti tržni centar od 538.000 kvadratnih metara.
Vlada Saudijske Arabije tvrdi da će razvoj stvoriti 20.000 radnih mjesta i obezbijediti smještaj za 150.000 ljudi.

Projekat je deo napora Saudijske Arabije da stvori ekonomiju koja je manje fokusirana na naftu. U oktobru je Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman najavio da će vlada, takođe, početi izgradnju mega-grada vrijednog 500 milijardi dolara, pod nazivom NEOM.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *