EU sjutra o ‘crnoj listi fiskalnih rajeva’

Dodajte komentar

Ministri finansija EU sjutra će na sastanku u Briselu razgovarati o uspostavljanju “crne liste fiskalnih rajeva” posle otkrića iz takozvanih “Rajskih papira”, uz jačanje borbe protiv utaje poreza, saopšteno je danas posle sastanka u Briselu.

Ta tema je uvrštena u dnevni red sjutrašnjeg sastanka pošto je tokom vikenda nekoliko medija objavilo detalje iz takozvanih “Rajskih papira” finansijskih dokumenata koji otkrivaju transakcije najviših javnih ličnosti u “poreskim rajevima”. Podaci su dobijeni uglavnom “curenjem dokumenata” iz međunarodne advokatske firme Eplbi (Appleby), na Bermudima, prenosi Beta.

Evropski komesar za finansije Pjer Moskovisi rekao je danas pri dolasku na sastanak ministara finansija EU u Briselu da u “svijetlu ovih novih šokantnih otkrića” zemlje članice EU treba “hitno da usvoje listu fiskalnih rajeva”, uz odgovarajuće sankcije, kao i propise koji obuhvataju fiskalne posrednike. Moskovisi je dodao da je to “moralno neophodno i politički hitno”, prenosi agencija Frans pres.

“Ovaj novi skandal pokazuje još jednom da su neke firme i bogati pojedinci spremni na sve da ne bi platili porez. Evropski građani to više neće trpjeti. I imaju prava, to je nepodnošljivo”, rekao je Moskovisi.

On je rekao da je Evropska komisija učinila mnogo tokom tri poslednje godine da navede evropske zemlje da promjene zakone, ali da je još “dosta toga ostalo da se uradi”.

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling rekao je da je urađeno mnogo, ali je to očigledno nedovoljno, i kada se zatvori jedan “fiskalni raj”, otvori se drugi.

“Kada pomislim na neke zemlje članice i na njihove fiskalne niše, Evropa ima još mnogo da uradi”, rekao je austrijski ministar ne navodeći te zemlje.

Kako navodi agencija Frans pres, Malta, Luksemburg i Irska se redovno pominju po povoljnim poreskim uslovima.

Vršilac dužnosti ministra finansija Njemačke, Peter Altmajer je rekao: “Pogledaćemo detaljno nova dokumenta (otkrivena u ‘Rajskim papirima’) i razgovarati o posledicama koje to može da ima, o planovima za nove evropske zakone, a govorićemo o tome i na nacionalnom nivou” u razgovorima o formiranju nove njemačke vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *