Balkanu potrebne investicije

Dodajte komentar

Evropska unija (EU) nema alternativu za zemlje zapadnog Balkana, a Crna Gora je pokazala hrabrost učlanjenjem u NATO i naredni cilj je njeno učlanjenje u EU, ocijenjeno je na okruglom stolu “Regionalna saradnja kao dio evropskih integracija” koji je juče održan u okviru Bečkog ekonomskog foruma.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je, kako su saopštili iz tog resora, učestvujući na forumu kazala da je jako je važno da EU prepozna zapadni Balkan kao region kome su potrebne investicije, u čiju infrastrukturu je potrebno ulagati, posebno u dijelu povezanosti zemalja regiona, kao i regiona sa EU.

“Ovo je još jedna od regionalnih prilika gdje mi možemo govoriti šta su nam planovi u narednom periodu, a u svjetlu pripreme sledećeg sastanka Berlinske inicijative koji će se održati u junu sljedeće godine u Londonu”, izjavila je Sekulićeva.

Ukoliko se želi povećati robna razmjena, razmjena usluga i trgovinski bilans između zemalja regiona, kako je navela, mora se puno raditi na povezivanju infrastrukture.

“Jedan od klasičnih primjera je taj da moramo unaprijediti put Sarajevo Podgorica, da moramo unaprijediti sve puteve u povezivanju i sa Srbijom, i sa BiH, sa Hrvatskom, Albanijom i sa Kosovom, ukoliko želimo da povećamo ekonomsku saradnju i trgovinsku razmjenu između naših zemalja, kao i povećamo ekonomski rast našeg regiona”, saopštila je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *