Superpšenica koja će vrjednija od nafte

Ruski agronomi stvorili su selekcijom i ukrštanjem jedinstvenu sortu pšenice otpornu na hladnoću, prekomjernu vlagu i brojne bolesti. Takođe, ova sorta ima mnogo više bjelančevina nego ostale vrste pšenice i što je najvažnije, nije potrebno obrađivati je pesticidima.

“Tamo gdje je još prije svega sto godina mogla da preživi samo ozima raž, sada se može uzgajati ozima pšenica odličnog kvaliteta”, govori za ruski medijski servis agronom i akademik Bagrat Sanduhadze.

Njegove kolege agronomi, koji se bave selekcijom zrna i hibridnim sortama sa moskovskog naučnoistraživačkog instituta Nemčinovka, tokom posljednjih godinu dana su ukrštanjem različitih sorti sjemena dobili ovo sjeme pšenice koje je praktično neuništivo.

“Kod nas su teški klimatski uslovi od Kalinjingrada pa sve do Primorskog kraja na samom istoku zemlje. Željeli smo da stvorimo genotip koji bi bilo moguće uzgajati u ovim surovim uslovima”, govori Sanduhadze.

Zahvaljujući upornom radu ruskih selekcionera, rezultati su prevazišli očekivanja. Otkako postoji ova naučnoistraživačka ustanova, stvoreno je više od 130 sorti.

“Zahvaljujući selekciji zrna, odabiru onog sa boljim karakteristikama, dobijamo sorte koje su otporne na različite prirodne uslove poput hladnoće, previše vlage ili, pak, manjak vlažnosti. Ova metoda je možda najefikasnija, a uz to i najjeftinija. Samo prekombinacija gena dovodi do stvaranja izdržljivijih sorti”, podvlači akademik Sanduhadze.

Sada je u Rusiji najplodniji centralni region zemlje, odmah poslije tradicionalno plodnih južnih krajeva oko grada Krasnodara. U posljednje vrijeme Rusija je značajno povećala proizvodnju i izvoz žitarica, a zadržala kvalitet.

Ruski akademik objašnjava da ruske sorte imaju povećan procenat bjelančevina zahvaljujući, između ostalog, kvalitetnom zemljištu iz kojeg crpe teško rastvorljivi azot iz tla.

On kaže da bi jednostavnim rječnikom to moglo da se kaže i da ovim vrstama žitarica ništa dodatno nije potrebno, sve same crpe iz plodnog i kvalitetnog tla. Samim tim, ove žitarice su značajno zdravije, jer nisu zalivane i tretirane različitim hemikalijama.

“Za 2030 godina svijet će Rusiju moliti za žitarice, nafta nikome više neće biti nasušna potreba. Najjeftinije, a najkvalitetnije zrno ćemo mi proizvoditi. Pesticide praktično ne moramo koristiti, jer smo stvorili takve sorte koje gotovo nikad ne obolijevaju”, rezimira naučnik, prenosi Sputnik.

Evropske vrste gotovo uopšte ne uspijevaju u Rusiji. Zato domaći instituti stalno rade na poboljšavanju kvaliteta lokalnih sorti. Zasad se ruske sorte dobijene u okviru instituta Nemčinovka uspješno uzgajaju u Turskoj.

Check Also

„Jaka privreda – uspješna Crna Gora“: Novi strateški dokument UPCG za stabilniji biznis

Novi strateški dokument Unije poslodavaca Crne Gore „Analiza parafiskaliteta na lokalnom nivou: opštine Budva, Bijelo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *