Slabiji rezultati Societe Generale

Dodajte komentar

Francuska banka Societe Generale u petak je izvijestila o slabijim rezultatima poslovanja u trećem ovogodišnjem kvartalu u poređenju s godinom ranije, navodeći među glavnim razlozima ultra niske kamatne stope i slabiju aktivnost na tržištima.

Neto dobit im je u trećem tromjesečju 2017. godine smanjena za 15,2 posto u poređenju s godinom ranije, na 932 miliona eura, pokazao je poslovni izvještaj Societe Generalea.

Neto prihod im je u navedenom razdoblju skliznuo 0,9 posto, na 5,96 milijardi eura.

U trećoj francuskoj banci ipak drže da im je poslovanje u osnovi dobro.

“Uprkos nepovoljnom finansijskom okruženju Societe Generale je generisao solidne rezultate poslovanja u trećem tromjesečju, ponajprije zahvaljujući međunarodnom poslovanju s građanima i finansijskim uslugama”, kazao je izvršni direktor SocGena Frederic Oudea.

“Societe Generale je spreman da započne novu fazu razvoja zahvaljujući povećanoj temeljnoj dobiti u prvih devet mjeseci ove godine, solidnoj kapitalnoj bazi i predanosti saradnika”, dodao je Oudea.

U trećem tromjesečju rezervisali su dodatnih 300 miliona eura za troškove dviju sudskih parnica u Sjedinjenim Državama vezanih za libijski državni stabilizacioni fond LIA i optužbe za manipulacije referentnim kamatnim stopama poput Libora.

“Societe Generale trenutno razgovara s američkim vlastima kako bi riješili ta dva slučaja… Razgovori bi mogli rezultirati sporazumom u idućih nekoliko nedjelja ili mjeseci”, poručio je izvršni direktor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *