IRF: Mikrokrediti i garancije za one koji nemaju kolateral

Dodajte komentar

Investiciono razvojni fond planira uvođenje garantnog fonda i mikrokreditiranja, čime će pružiti dodatnu podršku razvoju preduzetništva. Garantni fond je namijenjen licima koja imaju održive projekte, a nemaju kolaterala da bi ušli u biznis. Cilj mikrokreditiranjaje da se podrže građani iz nerazvijenih regija, u statusu socijalnog staranja i oni koji ne mogu da dobiju kredite od drugih finansijskih institucija kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik odbora direktora IRF-a dr Zoran Vukčević.

Istakao je kolateral kao jedan od problema sa kojima se suočavaju početnici u biznisu. Uvođenjem garantnog fonda IRF će stvoriti još jedan mehanizam koji će motivisati potencijalne preduzetnike da se lakše odluče za sopstveni biznis i na taj način riješe egzistencijalno pitanje, otvore nova radna mjesta i sebi i drugima i postanu ekonomski nezavisni. Vlada je odlučna da obezbijedi neophodne uslove kako bi se što veći broj građana opredijelio da “uzme stvar u svoje ruke” i riješi zaposlenje otvaranjem svog preduzeća, pa će obezbijediti potrebna sredstva za početak rada garantnog fonda kaže Vukčević.

POBJEDA: Kome je namijenjen garantni fond?

VUKČEVIĆ: Svima koji imaju održive projekte, a nemaju dovoljno kolaterala koji je zakonom predviđen, omogućićemo da kroz šemu garantnog fonda realizuju svoje biznis ideje. Ovaj instrument je namijenjen mladima, ženama, nezaposlenim visokoškolcima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima, tehnološkim viškovima i preduzetnicima koji imaju održivu i profitabilnu ideju. Izdavanjem garancija stvoriće se preduslovi za lakši pristup kreditnim sredstvima i na taj način motivisati potencijalni, ali i postojeći preduzetnici da ulažu u biznis.

POBJEDA: Kakvi su planovi IRF-a?

VUKČEVIĆ: Posvetićemo posebnu pažnju socijalnom preduzetništvu, razvoju start-up biznisa i uopšte jačanju preduzetničkih kapaciteta. Cilj je da se što efikasnije podrže građani koji su u statusu socijalnog staranja i nijesu u mogućnosti da obezbijede kredite kod drugih finansijskih institucija. U pitanju je novi instrument finansijske podrške koji se odnosi na odobravanje mikrokredita koji su, prije svega, u funkciji samozapošljavanja i jačanja malog biznisa. To će biti instrument koji će doprinijeti borbi protiv siromaštva. U cilju uvođenja mikrokredita, IRF je početkom ove godine započeo pregovore sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope za 30 miliona eura koje bi proslijeđivala preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima. Namjena je da se ovim sredstvima podržavaju krediti do 50.000 eura i to za finansiranje klijenata u ekonomski nerazvijenim regionima, kao i za ekonomski ugrožene grupe građana poput tehnoloških viškova iz procesa tranzicije, svršenih visokoškolaca, žena i početnika u biznisu, te malih poljoprivrednih proizvođača.

POBJEDA: Kojaje struktura dugoročnih plasmana IRF-a u 2017?

VUKČEVIĆ: Najviše su podržani sektori turizma i ugostiteljstva, poljoprivredna proizvodnja, proizvodnja hrane i uslužne djelatnosti. Ove godine je značajno povećano učešće kredita namijenjenih razvoju preduzetnišva. To je rezultat aktivnosti IRF koji je znatno olakšao pristup kreditnim sredstvima posebnim ciljnim grupama žene u biznisu, mladi, visokoškolci, tehnološki viškovi, start up, individualni poljoprivredni proizvođači.

POBJEDA: Da li će izmjene i dopune Zakona o IRF-u podstaći kreditiranje biznisa?

VUKČEVIĆ: Polazeći od značajne promjene u crnogorskoj ekonomiji i sveukupnog ekonomskog okruženja i potrebe za rješavanjem problema privrede, a time i nezaposlenosti, pojavila se potreba za prilagođavanjem poslovanja IRF-a, koji je do prije neku godinu godišnje plasirao od 10 do 15 miliona eura u privredu. Sada je naš plasman skoro deset puta veći 120 do 130 miliona godišnje. To govori o ekspanziji kreditne aktivnosti IRF-a i zato je bilo neophodno prilagoditi poslovanje i stvoriti pravne pretpostavke da fond i u narednom periodu može da povlači značajnija sredstva od međunarodnih finansijskih institucija. Na taj način će moći da snažnije podrži privredu i utiče na brži razvoj preduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta.

POBJEDA: Koliko je u ovoj godini plasirano kredita?

VUKČEVIĆ: IRF kao finansijska institucija koja podržava projekte koji imaju značajan uticaj na standard građana, a time i na otvaranje novih radnih mjesta, ove godine do novembra je odobrio 139 miliona eura kredita, čime je otvoreno i/ili sačuvano 7.809 radnih mjesta. IRF-u nije primarni cilj profit, već podrška razvoja preduzetništva i ukupnog razvoja. Kao i ostale razvojne institucije u zemljama EU, tako i IRF sada ima sve veću ulogu u daljem podsticaju razvoja ekonomije u skladu sa međunarodnim okvirima i razvojnim prioritetima zemlje. Kako se Crne Gora približava ulasku u EU, tako će IRF i sa pravnog aspekta biti približno definisan kao i institucije iz članica Unije.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *