Poreska uprava ušla u KAP

Dodajte komentar

Poreska inspekcija ušla je u Kombinat aluminijuma (KAP) u stečaju i sveobuhvatno kontroliše poslovanje, potvrđeno je juče Vijestima iz nekoliko izvora.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić nije odgovario juče na poziv novinara “Vijesti” u vezi sa kontrolom. Iz Uniproma KAP-a Veselina Pejovića rečeno je nezvanično da poreznici njih ne kontrolišu, ali i da ne žele da komentarišu dešavanja u KAP-u u stečaju, budući da se radi o drugom pravnom
licu.

U pitanju je redovna paket kontrola sveobuhvatnog poslovanja KAP-a u stečaju. Kontrola je u toku i još nije sačinjen nikakav zapisnik jer može potrajati, rekao je Vijestima nezvanično izvor blizak Poreskoj upravi (PU)

Spekulisalo se proteklih dana da Perišić navodno traži od PU 10 hiljada eura na ime povraćaja poreza. Iz PU je nezvanično rečeno da takav zahtjev još nije zvanično procesuiran, ali ne isključuju mogućnost da će ga uskoro dobiti.

Uniprom upravlja imovinom KAP-a u stečaju od 10. jula 2014. kada je preuzeo upravljanje imovinom i proizvodnjom aluminijuma.

Prvobitno ugovorena cijena za imovinu KAP-a iznosila je 28 miliona eura, ali je u međuvremenu korigovana na 25,6 miliona. Uniprom je kroz tri rate uplatio ukupno 21 milion stečajnoj upravi, a 4,56 miliona eura treba da uplati tek kada stečajna uprava izmiri svoj dio ugovorenih obaveza.

Protekle tri godine Uniprom je ubirao prihode od prodaje metala, a malo je poznato da već tri godine stečajna uprava plaća privatno obezbjeđenje imovine aluminijumske kompanije tokom 24 časa i iznajmljuje radnu snagu Unipromu za održavanje proizvodnje aluminijuma.

Stečajni sudija u ovom postupku, koji je pokrenut na zahtjev države u julu 2013. godine, je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Imovinu KAP-u uknjiženu na Uniprom dovela je još u aprilu prošle godine u pitanje kancelarija Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa države Crne Gore Dragana Đuranović, koja je predsjednica obora povjerilaca KAP-a u stečaju.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *