Dobit Centralne banke BiH pala za tri miliona KM

Dodajte komentar
Centralna banka BiH

Dobit Centralne banke (CB) BiH u prvih devet mjeseci ove 2017. iznosila je 11 miliona KM i manja je za oko 3,1 miliona u odnosu na isti period prošle godine kada je bila 14,1 miliona, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja banke.

U prvih devet mjeseci ove godine smanjeni su prihodi CB BiH po osnovu kamata, ali su značajnije povećani prihodi od nakanada.

Prihodi od kamata na kraju septembra ove godine iznosili su 16,6 miliona, a u istom prošlogodišnjem periodu 17,5 miliona KM.

S druge strane, prihodi od provizija i naknada su iznosili 11,1 miliona, dok su u prvih devet mjeseci prošle godine bili sedam miliona KM.

Na lošiji finansijski rezultat CB u odnosu na prošlu godinu najviše su uticali neto realizovani dobici od prodaje finansijske imovine raspoložive za prodaju, koji su iznosili 2,6 miliona KM, za razliku od istog perioda 2016. kada je po ovom osnovu ostvareno 8,37 miliona maraka.

Finansijska imovina raspoloživa za prodaju predstavlja kvalitetne dužničke hartije od vrijednosti visokog kreditnog rejtinga koje izdaju vlade stranih država.

Ukupni operativni prihodi CB BiH u prva tri kvartala ove godine iznosili su 31,3 miliona KM, dok su operativni rashodi bili  20,3 miliona KM. Operativni prihodi u prvih devet mjeseci prošle godine su iznosili 34,3 miliona, dok su troškovi bili neznatno manji i iznosili 20,2 miliona KM.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *