Da li će roboti moći da procijene kreditnu sposobnost klijenata?

Dodajte komentar

Zamjena zaposlenih u bankarstvu i osiguravajućim društvima mašinama rizikuje da se stvori zavisnost  od spoljnih tehno kompanija van nadzora regulatora, upozorio je srijedu Financial Stability Board (FSB), globalno tijelo za nadzor finansijskih sistema.

FSB, koji koordinira finansijske regulative u ekonomijama grupe G20, u svom prvom izvještaju o vještačkoj inteligenciji (AI) i mašinskom, automatizovanom, učenju je upozorio da treba nadzirati rizike koje oni nose.

AI i automatsko učenje zamjenjuje tradicionalne metode procjene kreditne sposobnosti klijenata, obradu i analizu podataka te uočavanje profitabilnih trgovina na tržištima.

Ne postoje međunarodni regulatorni standardi za AI i automatsko učenje, no FSB je ostavio otvorenom mogućnost da će biti potrebna nova pravila.

Podaci o rastućem korištenju vještačke inteligencije većim dijelom nisu dostupni, radi čega regulatori nisu sigurni u uticaj potencijalno novih veza među bankama i tržištima, kaže izvještaj.

AI bi , recimo, mogao dovesti do “neodrživog” povećanja kreditnih zaduživanja uslijed automatizovanog bodovanja kreditne sposobnosti.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ako propadne veliki pružalac usluga vještačke inteligencije to bi moglo dovesti do operativnih problema u velikom broju finansijskih kompanjia istovremeno, posebno ako od njega zavise osjetljive aplikacije, kaže izvještaj .[/box]

Sistemski važni igrači izvan nadzora

Iako AI pokazuje bitne potencijale ukoliko se rizicima odgovarajuće upravlja, mogao bi stvoriti i zavisnost banaka i osiguravača od nekoliko specijalizovanih kompanija koje osiguravaju tu tehnologiju.

Očekivani brzi rast vještačke inteligencije takođe nosi i izglede da će spoljni tehnološki dionici proširiti svoj uticaj na finansijski sektor.

“To bi moglo dovesti do pojave novih sistemski važnih igrača koji bi se našli van prostora nadzora regulatora”, rekao je FSB.

Regulatorima bi moglo biti i teško da utvrde ko je donio ključne promašene finansijske odluke.

“Ako AI i automatizovano odlučivanje prouzrokuje gubitke finansijskim posrednicima moglo bi biti nejasnoća oko odgovornosti”, kaže izvještaj.

Brzina tehnološkog napretka će otežati i utvrđivanu trajnijih pravila za korištenje vještačke inteligencije za koju neki akademici očekuju da će unijeti revoluciju u finansijski sektor.

Savjetodavna kompanija Accenture je u maju rekla da tri četvrtine anketiranih bankara vjeruje da će AI u iduće tri godine postati primarni način komunikacije banaka s klijentima.

Nordea, najveća banka na području nordijskih zemalja, je, recimo, prošlog mjeseca objavila da će zahvaljujući automatizaciji ukinuti najmanje 4000 radnih mjesta, a uvela je i programe vještačke inteligencije koji odgovaraju na uobičajena pitanja klijenata.

FSB priznaje da vještačka inteligencija pomaže smanjivanju troškova u finansijskom sektoru, povećava profitabilnost i širi izbor za klijente, ali je dodao i da stvara zabrinutosti u pogledu korištena osobnih podataka u AI aplikacijama.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *