Komercijalne banke vodiće depozitne i transakcijske račune Vlade FBiH

Dodajte komentar

Federalna ministarka finansija Jelka Milićević i predstavnici triju komercijalnih banaka potpisali su u Sarajevu ugovore na četiri godine o vođenju depozitnog i transakcijskih računa za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Na potpisivanju ugovora bili su direktor Union banke Vedran Hadžiahmetović, izvršni direktori u Sberbank BH Jasmina Dobrača i Jasmin Spahić te direktor Privredne banke Sarajevo Hamid Pršeš.

Ministarstvo finansija Federacije BiH je ove godine pokrenulo postupak za izbor poslovnih banaka, a nakon provedenog postupka, za depozitnu banku izabrana je Union banka, a za transakcijske banke Union banka, Sberbanka i PBS banka.

U skladu propisima Zakona o riznici, Jedinstveni račun riznice je sistem bankovnih računa budžeta putem kojeg se izvršavaju uplate prihoda i primanja, isplate rashoda i izdataka i evidentiraju u sistemu Glavne knjige riznice.

Depozitni račun je bankovni račun otvoren u poslovnoj banci na koji se uplaćuju svi javni prihodi, a koji se na kraju radnog dana raspoređuju na transakcijske račune.

“Transakcijski računi su bankovni računi otvoreni u poslovnim bankama putem kojih se vrše svakodnevne transakcije vezane uz izvršenje proračuna i finansijskog plana”, saopšteno je iz Federalnog ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *