Da li treba da pokrijete kameru na laptopu?

Dodajte komentar

Mnogi ljudi, uključujući i samog Marka Zakerberga pokrivaju kamere na svojim laptopima. Kako stvari stoje, iza toga ne stoji bezrazložna paranoja.

Među njima je i bivši direktor FBI Džejms Kami koji je u nedavnom intervjuu izjavio da je “uvjek pametno stavljati traku preko kamere”.

Takođe, svijet je obišla fotografija Marka Zakerberga iza čijih leđa se vidi njegov laptop sa trakom preko kamere.

Iako je sasvim logično da će hakeri pokušati da dođu do računara direktora FBI i Marka Zakerberga, pitanje je da li i “običan svijet” treba da ih se pribojava.

Jedan od motiva mogla bi biti ucejna, budući da haker može da vas snimi u nekom nezgodnom trenutku i to iskoristi za iznudu.

Jedini način na koji to može učiniti je da uspostavi kontrolu nad cijelim računarom. To znači da je ta hakerska procedura slična drugim oblicima napada na daljinu i uključuje navođenje korisnika da klikne na lažni link. Tako računar instalira program, koji napadaču omogućava pristup.

Ne nadajte se da ćete prepoznati šta se dešava, tako što ćete vidjeti LED lampicu pored objektiva web kamere. Možete se zaštititi tako što ćete zaklapati laptop ako ga ne koristite, preuzimati najnovija ažuriranja anti-virus i ostalih bezbjednosnih programa, redovnim čišćenjem računara od malware-a i izbjegavanjem otvaranja neprovjerenih linkova.

Ako i posle svih mjera predostrožnosti strahujete od špijuna, prelijepite kameru baš kao što je to Zakerberg uradio.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *