“Agrokor” prodaje imovinu da plati dug

Dodajte komentar

“Agrokor” planira da proda niz svojih preduzeća kako bi smanjio svoj dug od 56 milijardi kuna (7,4 milijarde eura), objavljeno je u sedištu hrvatskog koncerna gdje je vanredna uprava predstavila plan poslovanja do 2020. godine.

Maloprodaja u sastavu koncerna biće podvrgnuta značajnom restrukturiranju, sektor prehrane će nastaviti da raste i optimizuje dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), poljoprivreda će realizovati prinose iz ranijih kapitalnih investicija, dok će imovina “Agrokor Portfolio Holdingsa” (APH) biti rasprodata, a zaposleni “Agrokora” d.d. premješteni u osnovne djelatnosti, prema predstavljenom planu održivosti.

Najvećim promjenama će biti podvrgnuta maloprodaja, koju čine Merkator, Konzum, Velpro, Tisak, kao i poslovanje u BiH. Plan predviđa svođenje poslovanja na primjerenu veličinu, eliminaciju neosnovanog poslovanja i “nepopustljivo” fokusiranje na restrukturiranje, poručio je na konferenciji za medije vanredni poverenik Ante Ramljak sa savjetnicima.

Do 2021. godine, kako se predviđa planom, prihodi u segmentu maloprodaje biće smanjeni za 8 odsto u odnosu na 2016. godinu, a u istom periodu EBITDA trebalo bi da poraste za čak 338 odsto, sa 50 na 218 miliona kuna (29 miliona eura).

Takođe, očekuje se da će maloprodaja između 2018. i 2021. godine generisati 784 miliona eura slobodnog novčanog toka. Trošak restrukturiranja maloprodaje procenjuje se na 14 miliona eura.

Poslovna grupa Prehrana, koju čine četiri delatnosti: pića, smrznuta hrana, ulja i meso i 21 pravni subjekt među kojima su i Jamnica, Sarajevski Kiseljak, Ledo, PIK Vrbovec i drugi, nastaviće rast i pritom optimizovati EBITDA. Ta djelatnosti, prema podacima vanredne uprave, činila je 64 odsto ukupne realizirane EBITDA Agrokora u 2016. godini.

Realizacijom plana u segmentu Prehrane do 2021. godine prihodi bi u odnosu na 2016. godinu trebalo da porastu za oko 14 odsto, EBITDA za 24 odsto, a očekuje se da bi taj segment u tom razdoblju mogao da generiše 470 miliona eura slobodnog novčanog toka. Trošak restrukturiranja Prehrane procjenjuje se na osam miliona eura.

Poljoprivreda, koju čine tri kompanije (Belje, Vupik i PIK Vinkovci), koje zajednički kontrolišu više od 32 hiljade hektara obradivih površina u istočnoj Hrvatskoj, od čega je 95 odsto u državnom vlasništvu, realizovaće prinose iz prošlih kapitalnih investicija i usredsrediće se na generisanje EBITDA kroz konsolidaciju poslovnih aktivnosti i poboljšanje učinkovitosti proizvodnje. Restrukturiranje segmenta poljoprivrede rezultiralo bi 15 posto manjim prihodima 2021. godine u odnosu na 2016., ali i za 74 posto višom EBITDA. Očekuje se da će Poljoprivreda u tom razdoblju generisati 155 miliona eura slobodnog novčanog toka, a troškovi restrukturiranja procijenjeni su na dva miliona eura.

Segment APH-a obuhvata 80 društava van osnovne djelatnosti Grupe, kao što su putovanja, ugostiteljstvo, energetika itd., a čine ga preduzeća poput Adriatica.net, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb Plakat, Projektgradnja, Solana Pag, Poliklinika Aviva i druge, kao i 201 nekretnina. U sklopu APH-a je i 16 neaktivnih (fiktivnih) društava.

Imovina APH, kao se navodi u planu, biće rasprodata, a od toga se očekuje 40 miliona eura slobodnog novčanog toka u periodu od četiri godine prema konzervativnom scenariju, a planira se i smanjenje iznosa najamnina kao i raskid nepovoljnih najmova.

Izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *