Koja preduzeća su imovinom plaćala poreski dug i koliko je država prihodovala

Dodajte komentar

Od kako je 2013. počela da uvodi tu mogućnost, Vlada Crne Gore je do sada na osnovu plaćanja poreskog duga imovinom, naplatila 16 i po miliona eura.

Kako je Televiziji Vijesti saopšteno iz Ministasrtva finansija, gotovo 13 miliona eura vrijedna imovina pripala je državi na osnovu prve takve Uredbe, oko tri i po miliona eura na osnovu druge iz 2016. dok ovogodišnja uredba, koja to omogućava, još nije primjenjivana.

Vlada već treći put pokušava da ogroman poreski dug smanji i tako što će raspolagati imovinom dužnika.

Koliko je ovaj mehanizam efikasan možda najbolje ilustruje podatak da je na taj način do sada naplaćeno manje od desetine ukupnog poreskog duga, koji prema zvaničnim podacima dostiže 700 miliona eura.

Prema podaciMA Ministarstva finansija, do sada je na osnovu naplate imovinom izmireno oko 16 i po miliona eura. Prvi put takva Uredba uvedena je 2013. godine, i na osnovu nje pozitivno je riješeno 12 zahtjeva, a naplaćeno gotovo 13 miliona eura poreskog duga.

Tako je, na osnovu imovine vrijedne nešto više od dva miliona i 100 hiljada eura, prebijen poreski dug podgoričkog preduzeća “Tehnoput”, a od podgoričkog preduzeća “Putevi” naplaćeno je gotovo dva miliona eura, koliko i od opštine Budva.

Preko milion i 600 hiljada eura vrijednu imovinu umjesto duga državi je ustupio nikšićki “MMK Standard”, dok su podgorička preduzeća “Cijevna comerc”, “Rokšped” i “Zetagradnja” na ovaj način podmirili po oko milion i 400 hiljada eura duga.

Imovinu vrijednu blizu 400 hiljada eura na račun duga založila je nikšićka “Ibon Grupa”, “Gradnjapromet” iz Danilovgrada oko 230 hiljada, specijalna bolnica “Kodra” oko 170 hiljada, kao i barsko preduzeće “Voda u kršu” blizu 140 hiljada.

Na ovaj način poreski dug izmirila je i opština Šavnik, ustupajući imovinu vrijednu oko 120 hiljada eura.

Primjetno je da su sa državom na ovaj način 2013. dugove poravnavale opštine i javna preduzeća, ali većinom kompanije koje su u veoma dobrim odnosima sa vlašću.

Novu Uredbu o naplati poreskog duga imovinom Vlada ponovo donosi početkom 2016. godine, kada su pozitivno riješena četiri takva zahtjeva, na osnovu kojih je naplaćen poreski dug od nešto preko tri i po miliona eura.

Najveći dug na ovaj način tada je vratio Univerzitet, na osnovu imovine vrijedne preko milion i 760 hiljada eura, zatim Glavni grad i to za Parking servis i fudbalski klub “Budućnost” preko milion i 350 hiljada.

Preduzeće “Lovćen invest” na raspolaganje državi dalo je imovinu vrijednu blizu 270 hiljada i “Marteks” više od 150 hiljada eura.

Iz Uprave za imovinu je Televiziji Vijesti saopšteno da je u poslovne prostore, preuzete tokom prošle godine, putem naplate poreskog duga imovinom, smješteno 15 državnih institucija, odnosno njihovih direktorata i sekcija.

Jedan prostor ustupljen je Vijeću za prekršaje, dok su određeni prostori ustupljeni opštinama Nikšić i Cetinje, jedan nevladinoj organizaciji “Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana i Crne Gore”, zatim Savezu udruženja penzionera, nacionalnim sportskim savezima, kao i jednoj ambasadi u Crnoj Gori.

Iz Uprave za imovinu navode kako je na ovaj način, na ime potencijalnog zakupa poslovnog prostora, država uštedjela između milion i po i dva miliona eura na godišnjem nivou.

Na pitanje Televizije Vijesti koji se prostori ne koriste i zašto, iz Uprave navode da je samo jedan takav primjer i to u Nikšiću jer je prvobitni podnosilac zahtjeva za korišćenje odustao od svoje inicijative.

U međuvremenu je opština Nikšić porucila kako je zainteresovana da taj prostor koristi za dječji vrtić, ambulantu i mjesnu zajednicu Humci.

Kada je prije godinu Državna revizorska institucija kontrolisala efikasnost naplate poreskog duga imovinom, bilo je realizovano 54 odsto sklopljenih ugovora, čija je ukupna vrijednost iznosila nešto preko 23 miliona eura.

Revizori su tada utvrdili da se koristi oko 51 odsto prostora, stečenih naplatom poreskog duga imovinom.

Konstatovali su da je država u određenom broju slučajeva dobila suterene, garažna mjesta, nezavršene poslovne prostore i prostore u lošem stanju.

Zaključili su da naplata poreskog duga imovinom nije u značajnijoj mjeri doprinijela efikasnijoj naplati poreza i smanjenju poreskog duga uopšte i preporučili su da Vlada razmotri opravdanost takvog načina naplate.

Vlada međutim nije poslušala.

Ipak, prema posljednjim informacijama, na osnovu Uredbe iz avgusta ove godine, još nije sklopljen nijedan ugovor o naplati poreskog duga imovinom.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *