Zetagradnja kupila 24,85 odsto fonda Trend

Dodajte komentar

Kompanija Zetagradnja, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića, kupila je juče na Montenegroberzi 24,85 odsto Zatvorenog investicionog fonda Trend za oko 4,75 miliona eura i sa povezanim licima stekla dvotrećinsko vlasništvu ili skoro 70 odsto akcija u tom fondu.

Prosječna vrijednost akcija bila je 10 centi i porasla je 11,11 odsto u odnosu na prethodni dan trgovine.

Radović je otkupio najviše oko 23,18 akcija ZIF Trend od Šajo grupe Žarka Rakčevića i sa njim povezanih lica koji su od polovine februara ove godine potrošili milione eura kupujući akcije ovog fonda, a sve u cilju preuzimanja i kupovine sutomorskog hotela Trend Korali, kojim fond većinski gazduje.

Rakčević, za sada, nije uspio da proširi biznis u turizmu i na Sutomore, ali je prema procjenama brokera kupujući i prodajući akcije ZIF Trenda berzi, proteklih osam mjeseci, pored uloženog novca zaradio dodatnih oko 1,2 miliona eura.

Najveća borba oko prevlasti u tom fondu vodila se početkom jula ove godine na održanoj skupštini alccionara ZIF Trenda na kojoj se upravo razmatrala moguća prodaja hotelskog preduzeća Trend Korala.
Grupa akcionara okupljena oko Radovića na toj skupštini je preglasavanjem uspjela da spriječi usvajanje odluke o prodaji Trend Korala, kao i odluku o raskidu kredita sa Erste bankom i o poništenju sopstvenih akcija što je tražila Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV).

Nije bilo tada ni zakonski potrebne dvotrećinske većine da se raspravlja o predlogu dokapitalizacije fonda za 3,5 miliona, jer je skupštini prisustvovao predstavnik 61 odsto akcionara.

Radović je tada Rakčeviću poručio da neće dočekati da kupi Korale ni za jedan euro ispod tržišne cijene. Rakčević je odgovorio da ih Šajo grupa želi kupiti po tržišnoj cijeni, a ne po onoj koja je u međuvremenu naduvana.

Usvajanje navedenih odluka tražila je grupa akcionara okupljena oko suvlasnika Šajo grupe. Oni su nakon pomenute, skupštini najavili sudske jostupke iz ne^ koliko razloga, zbog nerf poštova-
nja odredbi Zakona o investicionim fondovima, zbog kredita uzetog kod Erste banke za isplatu nesaglasnih akcionara početkom ove godine, zbog nezakonitog sticanja akcija fonda od strane povezanog lica PLC Morača.

Rakčević je na kraju odustao od tog nauma, ušao prije više od mjesec u pregovore sa Radovićem i juče isplaćen od Zetagradnje po prosječnoj cijeni od 10 centi za akciju.

Fond ima oko 7.000 akcionara čija vrijednost akcija je od polovine februara, kada je Rakčević počeo da kupuje na berzi, udvostručena. Trend je sa prometom od 11,49 miliona eura ubjedljivo najtrgovanija hartija u Crnoj Gori tokom ove kalendarske godine jer su iste hartije, zbog kocentracije vlasništva u fondu, više puta trgovane.

Radović i društvo prvo su kupovali akcije od akcionara fonda američkih investitora, a Rakčević od firmi bivšeg gazde Trenda Mihaila Madžarovića, da bi juče Zetagradnja otkupila akcije svih lica povezanih sa Rakčevićem.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *