CBCG upozorava banke da ne uvode negativne kamate

Dodajte komentar

Nije opravdano uvođenje negativne kamatne stope u Crnoj Gori i pored činjenice da se ona primjenjuje u većini banaka u Evropskoj uniji, rečeno je Pobjedi u Centralnoj banci u odgovoru na pitanje kakav je stav regulatora povodom odluke NLB da naplaćuje čuvanje depozita preko dva miliona eura privredi i građanima.

Centralna banka je najavila da će svim bankama uputiti preventivno upozorenje da ne uvode negativne kamatne stope.

NLB je, kako je Pobjeda prije dva dana objavila, prva u Crnoj Gori počela da naplaćuje kompanijama i građanima držanje preko dva miliona eura, poričući da se radi o negativnoj kamati na depozite nego, kako su objasnili menadžment fi naknadi za upravljanje novcem klijenata preko ove sume.

Upozorenje

Iz Centralne banke podsjećaju da je politika kamata u isključivoj nadležnosti poslovnih banaka, ali i objašnjavaju da neopravdanim smatraju uvođenje negativne kamate, zato što su domaći depoziti najjeftiniji izvor sredstava za banke.

“Poslovne banke, pri kreiranju svojih politika, moraju voditi računa o povjerenju i zadržavanju svojih klijenata, pa posezanje za ovakvim mjerama ne smatramo dobrim”, ocijenili su iz Centralne banke.

U Centralnoj banci kažu da negativne kamatne stope nijesu prisutne u crnogorskom bankarskom sistemu.

Prema podacima CBCG, kako su objasnili, jedna banka je, od avgusta uvela naknadu, tzv. “menadžment fi za upravljanje depozitima u iznosu od preko dva miliona eura. Najavljujući upozorenje bankama da ne uvode negativnu kamatu, iz CBCG se pozivaju na Zakon o bankama.

U skladu sa članom 108 Zakona o bankama, Centralna banka Crne Gore će, kao dio stalnog procesa kontrole, uputiti tzv. “preventivna upozorenja” svim bankama da ne uvode negativne kamatne stope. U slučaju nepoštovanja preporuke sprovešće se proces kontrole da li je uvođenje urađeno u skladu sa propisima i da li su klijenti na adekvatan način obaviješteni. Kamatna politika je u isključivoj nadležnosti poslovnih banaka, a CBCG ima mogućnost da interveniše u tom segmentu samo ukoliko bi politike individualnih banaka mogle uticati na finansijsku stabilnost ukupnog sistema. U svakom slučaju, CBCG će pažljivo pratiti situaciju i u slučaju bilo kakvih poremećaja, koji bi mogli ugroziti stabilnost finansijskog sistema, pravovremeno i adekvatno reagovati“, objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG podsjećaju da u sistemu ima 15 banaka.

“Imajući u vidu da u sistemu postoji širok izbor od 15 banaka, klijenti treba da razmisle koja banka najbolje podržava njihovo poslovanje”, ističu u CBCG.

Podsjetimo da je i generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković za naš list prije nekoliko dana saopštio da nije realno očekivati da ovu kamatu uvede više banaka.

“Mogu se pojaviti originalnosti kod neke banke da za depozite preduzeća, koji su po pravilu po viđenju, uvedu negativnu kamatnu stopu, ali kako imamo 15 banaka, može se očekivati prelivanje depozita”, rekao je tada Pejaković.

Objašnjenje

Iz NLB su objasnili da se naknada menadžment fi upravljanje novcem usklađuje mjesečno sa stopom koju utvrđuje Evropska centralna banka. Podsjetimo da je recimo referentna kamatna stopa ECB nula, a kamatna stopa na depozite je minus 0,4 odsto. Objasnili su da visinu naknade utvrđuju početkom svakog mjeseca i obračunavaju se za taj mjesec dekurzivno na kumulativni saldo za svaki dan
u toku mj eseca kada iznos kumulativnih depozita pravnih i fizičkih lica pređe iznos od dva miliona eura.

Iz NLB podsjećaju da je Evropska centralna banka već više od godinu bankama uvela negativnu kamatnu stopu.

“To se neminovno odražava i na naše tržište. I druge centralne banke, uključujući i crnogorsku, slijede ovaj primjer i preduzimaju određene mjere uvođenjem posebnih naknada. Imajući to u vidu, NLB na najbolji način štiti interese svojih klijenata i cjenovnom politikom odgovara na realnost tržišta. Aktuelnom cjenovnom politikom brinemo o redovnim štedišama, štiteći njihove interese od aktuelne tržišne situacije, kojom se u Evropi naknade ili negativne kamatne stope plaćaju na depozite”, istakli su iz NLB.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *