Uber pregazio njujorški žuti taksi

Dodajte komentar

Žuti taksi je jedna od glavnih znamenitosti Njujorka. Ali sada ga ugrožavaju aplikacije poput Ubera ili Lifta.

Uber i slične aplikacije su preplavile Njujork. Čuveni žuti taksi sa tim ne može da se izbori. Kompanije poput Ubera su ga dugo pritiskale i sada su ga prvi put pretekle: u julu su ljudi češće koristili Uber nego taksi. Uber je dnevno imao prosječno oko 290.000 vožnji, a žuti taksi 12.000 manje. Bairavi Desai koja je osnovala sindikat taksista u Njujorku kaže da je za “App-Cabs“, kako naziva taksi aplikacije, sve bilo jednostavno.

Pad vrednosti licence za taksi

Uber i Lift skoro da nisu regulisani u Njujorku. Aplikacije kao Uber, spadaju pod takozvane crne automobile. Taj sektor potiče iz vremena kada su se menadžeri vozili u limuzinama sa šoferima: Žuti taksi nije mogao da se unaprijed naruči, a limuzina da. Grad je želio da se ovaj sektor sam reguliše, i shodno tome, sektor je slabo regulisan. Oni koji tu uslugu nude mogu da odaberu starost i vrstu automobila, ali prije svega cijenu vožnje.

Klasični žuti taksi su strožije regulisani. U cilju zaštite od konkurencije, postoji fiksni broj takozvanih medaljona, odnosno plaketa koju vozač mora kupiti i staviti na auto, ako želi da vozi žuti taksi u Njujorku. Često nekoliko vozača dijeli medaljon, odnosno žuti taksi, i voze naizmjenično. Zbog toga ima više licenciranih vozača od žutih taksija. Trenutno u Njujorku ima 13.500 žutih taksija, dakle 13.500 plaketa koje izdaje njujorška Komisija za taksije i limuzine.

Dugo je medaljon koštao više od milion dolara i važio kao sigurna investicija. Međutim, od ulaska Ubera na tržište 2011. vrijednost im je drastično pala. To je upropastilo mnoge vozače koji su se zadužili da kupe medaljon.

Više posla, manje novca

Broj licenciranih vozača već je opao sa dobrih 40.000 u 2014. na oko 38.000 godinu kasnije. Broj vozača crnih automobila kao što su Uber i Lift porastao je za 17.000 u roku od jedne godine. To je pretnja za bolje plaćene radnike sa punim radnim vremenom.

Uber spušta standard za sve vozače i započinje spiralu nadolje. Mnogi Uberovi vozači takođe voze puno radno vrijeme, često za više aplikacija istovremeno. S druge strane, Uber kaže da većina vozača to radi kao dodatni posao i zato ih zapošljava na ugovor i ne plaća im doprinose za penzije ni zdravstveno osiguranje.

Uber to negira. Na zahtjev DW, Uber odgovara da uglavnom pruža usluge na područjima na kojima nikad nije bilo dovoljno žutih taksija, jer su bili predaleko: 92 odsto vožnji žutih taksija startuje na Menhetenu, dok 50 odsto vožnji Ubera započinje izvan Menehetna. Žuti taksiji su ignorisali čitava naselja, pa se ne može reći da im je oduzet posao, kažu u kompaniji.

Moć imaju potrošači

Početkom godine britanski istraživači podataka su dokazali da su žuti taksiji u Njujorku u prosjeku jedan dolar i četrdeset centi jeftiniji od superautomobila – kada su u pitanju kraća rastojanja.

Taksi u Njujorku se nekoliko puta žalio sudu, ali bez uspjeha. Komisija za taksi i limuzine ističe da je Uber regulisan kao i drugi crni automobili. Dankan se sada nada da će grad postaviti ograničenje za nove licence za Uber, a pritisak na taksiste u Njujorku je naveo mnoge da pređu i voze za Uber.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *