Dan D za banke: Amazon dopušta plaćanje bitkoinima?

Dodajte komentar

Najveća firma za onlajn kupovine nije tu vijest ni potvrdila ni demantovala, ali vijest da bi Amazon već u četvrtak ili vrlo skoro mogao da prihvati bitkoin kao sredstvo plaćanja uporno se održava medju stručnjacima za finansijske inovacije.

Ukoliko bi se to desilo, Amazon bi bio prvi međunarodni koncern koji je kao sredstvo plaćanja prihvatio jednu virtuelnu valutu, softverski utemeljenu.

Stručnjaci, koje je konsultovao njemački list Velt, smatraju da bi to bila prekretnica za sav digitalni novac, sa ozbiljnim posljedicama po bankarski sektor i finansijsku branšu uopšte.

Sam Amazon bi potvrdio svoju inovativnost, a ne bi ništa rizikovao jer sav rizik snose kupci, uvjeravaju sagovornici Velta.

U Amazonu su Veltu rekli da uvode novine kad je to korisno njihovim kupcima, ne izjašnjavaju se o spekulacijama.

A saudijski princ Alvaled bin Talal smatra da će bitkoin doživeti istu sudbinu kao američka kompanija Enron

„Jednostavno nema smisla. Ta stvar nije regulisana, nije pod kontrolom, nije pod nadzorom“, rekao je saudijski milijarder za američku TV stanicu CNBC.

Talal, čije bogatstvo se procjenjuje na oko 17 milijardi dolara, je dodao da on jednostavno ne vjeruje u bitkoin i smatra da će ta kriptovaluta implodirati, baš kao i Enron, velika američka energetska korporacija koja je 2001. godine bankrotirala nakon što je otkriveno da je falsifikovala finansijske izvještaje.

Trenutna vrijednost jednog bitkoina, najpoznatije kriptovalute, je oko 5.640 dolara. To je pad od skoro 4,5 odsto u odnosu na prekjučerašnju jučerašnju vrijednost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *