Toshiba očekuje gubitak od gotovo milijardu dolara

Dodajte komentar

Japanska Toshiba u ponedjeljak je objavila kako tokom ove poslovne godine očekuje neto gubitak od gotovo milijardu američkih dolara pri obračunu poreza nakon započetog procesa prodaje svojeg odjela za proizvodnju NAND flash memorijskih čipova.

Toshiba je u sklopu priprema za prodaju odjela još odvojila pomenuti odjel za čipove, a oporezivanje je sprovedeno na temelju imovine i obveza odjela za čipove u vrijeme njegova osamostaljivanja (riječ je o drugom najvećem proizvođaču NAND flash memorijskih čipova u svijetu koji je prodat konzorcijumu Bain Capital).

S druge strane u proračune o poslovanju kompanije do marta iduće godine (tokom tekuće poslovne godine) nije uvedena stavka o očekivanim dobicima nakon prodaje odjela čipova od oko 17,6 milijardi dolara, s obzirom da cijeli posao još čeka dopuštenje nadležnih agencija.

Zbog toga, a i sprovedenog oporezivanja Toshiba neće zabilježiti prije predviđene prihode od oko 2 milijarde dolara, već će zabilježiti pomenuti neto gubitak od oko milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *