Da li je prikladno odgovoriti na pismo odbijanja za posao?

Dodajte komentar

Vjerovatno su mnogi od vas dobili elektronsko pismo sljedeće sadržine: “Poštovani, želimo da vas obavijestimo da smo se opredijelili za drugog kandidata”, “Hvala vam na aplikaciji za posao ali niste ušli u sljedeći krug intervjua”, “Odlučili smo se ipak za drugog kandidata koji vise odgovara traženim kriterijumima” i slične poruke učtivog informisanja da niste dobili zaposlenje.

Dugo godina je vladala praksa da mnogi kandidati ni ne dobijaju povratnu informaciju o toku konkursa. Kada prođe izvjesno vrijeme kandidati i sami shvate da čim nisu neko vrijeme dobili povratnu informaciju, da dobili zaposlenje.

Međutim, svaka iole ozbiljna kompanija ili agencija za posredovanje u zapošljavanju će poslati svim kandidatima koji nisu dobili zaposlenje povratnu informaciju o odbijanju, da li putem telefona ili elektronskim putem, sve zavisi od broja kandidata i drugih faktora.

Uglavnom tu informacijiu o odbijenici dobijamo u vidu elektronske pošte i često ljudi budu bijesni i tužni i dođu u iskušenje da odgovore u afektu na način koji nije prikladan.

Najbolji savjet vam je da to ne radite. Preporučujemo da na takvu vrstu obavještenja odgovorite na način da ćete se zahvaliti što su vas uzeli u obzir, da naglasite da i dalje smatrate da biste mogli da doprineste razvoju kompanije i da vas slobodno uzmu u razmatranje i ukoliko se u budućnosti ukaže neka prilika koja odgovara vašim karakteristikama.

Na ovaj način ćete regruterima dati do znanja da ste osoba koja je spremna da prihvati odbijanje i ukoliko se u budućnosti stvarno ukaže neka slična prilika, budite sigurni da će vas lakše kontaktirati nego da ste ljutito ili  bezobrazno odgovorili na odbijenicu za posao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *