Sprema li se jeziva zima za Bitcoin?

Dodajte komentar

Bitcoin raste, ostale kripto valute rastu, svi žele da posjeduju Bitcoine, ali ne treba zanemariti prošlost i prisjetiti se prijašnjih godina kada se identična situacija prvi put dogodila. Šta ako se prošlost ponovi, hoćemo li uskoro ponovno osjetiti kripto zimu?

Povezanost sa jezivom zimom 2013

Posljednjih godinu dana svi počinju da kupuju Bitcoine, sve medijske naslovnice su popunjene s člancima o Bitcoinu, ICO-u i investiranju u kriptovalute. Cijena je višestruko porasla od početka godine do trenutka pisanja ovoga članka, svi su sretni i zadovoljni jer su zaradili ulaganjem.

Ono što je jezivo u cijeloj ovoj priči je povezanost s 2013-tom, kada se isto to događalo, te je Bitcoin porastao sa $13 na u to vrijeme rekordnih $1200.

Iako je tada povećanje bilo procentualno daleko veće nego što se to trenutno događa ali ne treba zanemariti činjenicu da postoji šansa kako će 2018-ta krenuti nizvodno jednako kao što je to bilo ne tako davne 2014-te.

Vrijeme je drugačije

Kada se radi poređenje s 2013-tom, uglavnom se zaključuje da je ovoga puta drugačije. Za razliku od zadnjeg rasta, ovaj rast je nastao jer se povećala upotreba Bitcoina, institucije su krenule da ulažu u Bitcoine, države pokreću istraživačke centre itd. Ali ne kaže se bezveze “istorija se obično ponovi”.

U manje od godinu dana Bitcoin je porasta za više od 500% što je crveni alarm za kreiranje balona (engl. bubble). Ako sagledamo situaciju realno, cijena je jako vođena akcijama običnih ljudi koji ulažu u Bitcoine zbog straha da će propustiti ovakvu priliku vodeći se vjerovanju da će brzo ostvariti veliki profit.

Hoće li crash uzrokovati višegodišnju zimu?

Crash tržišta u 2014-toj je završio jezivo, mnogi su izgubili novac, jako puno investitora je izgubilo velike investicioneuloge. Cijena Bitcoina se oporavljala gotovo 3 godine, a mnogi su rasprodali sve što su imali prije nego je cijena krenula da raste, te tako izgubili. Što će se dogoditi ako cijena opet krene da pada? Niko ne zna, no ako se istorija ponovi moguće je da će zima trajati duže od 3 godine, te da će ponovno ovakav rast doći tek kasnije, puno kasnije.

Crobitcoin

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *