Održan sastanak guvernera CBCG sa izvršnim direktorima banaka

1 komentar

Danas je održan sastanak guvernera CBCG sa glavnim izvršnim direktorima banaka koje posluju u Crnoj Gori.

Sastanak je organizovan sa ciljem sagledavanja efekata restrukturiranja kredita u skladu sa Zakonom o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim insitucijama (ZOSFR), nakon njegovih izmjena i dopuna usvojenih krajem juna 2017.

Predstavnici banaka su prezentovali rezultate implementacije Zakona o izmjenama i dopunama ZOSFR, ostvarene tokom protekla četiri mjeseca od njihovog usvajanja. Zaključno sa 20. oktobrom, na nivou sistema, sklopljeno je devet ugovora o restrukturiranju, u iznosu od 10,2 miliona eura, od čega se najveći dio (97,4%) odnosi na kredite pravnih lica, dok se preostalih 2,6% odnosi na kredite fizičkih lica. Osim do sada sklopljenih ugovora, a na osnovu potpisanih sporazuma o saglasnosti za ulazak u proces restrukturiranja, očekuje se da će, u narednom periodu, biti realizovani  ugovori o restrukturiranju u dodatno značajnom iznosu.

Na osnovu iznijetih podataka, učesnici sastanka su zaključili da je implementacija Zakona o izmjenama i dopunama ZOSFR, u relativno kratkom roku, dala značajne efekte. Guverner Žugić je ocijenio pozitivnim posvećenost banaka pospješivanju procesa dobrovoljnog restrukturiranja dugova, posebno istučući da „smanjenje nivoa loših kredita doprinosi poboljšanju kvaliteta bankarskih aktiva, bržem oporavku kreditnih dužnika i, u krajnjem, snažnijem rastu kreditne aktivnosti, a time i dinamičnijem ekonomskom rastu“.

Na sastanku je izraženo očekivanje da će primjena ovog zakona i u predstojećem periodu imati značajne efekte i istaknuto da će ovo pitanje, s obzirom na ograničeno važenje zakona, biti u fokusu i CBCG i svih banaka. Sa sastanka je upućen i poziv dužnicima da iskoriste mogućnosti restrukturiranja njihovih kredita shodno ZOSFR.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnom unaprjeđenju regulative i primjeni EU standarda uslovljenih procesom pristupanja Crne Gore EU i istaknuto da ove aktivnosti neće ugroziti profitabilnost banaka, niti stabilnost bankarskog sektora. Takođe je razgovarano i o obavezi banaka da, od 1. januara 2018. godine, uvedu u primjenu međunarodne standarde finansijskog izvještavanja (IRFS9) i saopšteno da banke, kod kojih bi se ukazala potreba za dodatnim kapitalom zbog primjene ovih standarda, imaju period od 4 godine da dostignu zahtijevani nivo kapitala. Ukazano je i na potrebu dodatnog unaprjeđenja bankarske prakse, u pojedinim bankama.

Sagovornici su se saglasili u ocijeni da je praksa čestih sastanaka i intenzivne komunikacije između CBCG i svih banaka izuzetno korisna, a da saradnja svih aktera doprinosi boljem funkcionisnanju ukupnog sistema.

Guverner Žugić je  nakon sastanka kazao da je udio loših kredita (non performing loans) sveden na trenutnih 7,8 odsto sa 25,9 procenata u 2011. godini.

“Najsnažniji pad loših kredita je u Crnoj Gori, ali mora se dodatno raditi na rješavanju tog problema. Finansijska politika je, ne samo prema našem nego i prema mišljenju međunarodnih institucija, značajno unaprijeđena. Banke su relativno stabilne i sigurne, imamo rast kreditne aktivnosti, dok su kamate na istorijskom minimumu- mislim da smo spustili granicu na ispod procenata, ali je to i dalje visok input za realnu ekonomiju”, ocijenio je Žugić.

On je istakao da je regulator pripremio šest radnih verzija zakona koji su proslijeđeni Vladi na usvajanje.

“Ovi akti poslužiće između ostalog u funkciji pripreme za potencijalne eksterne šokove, ali i kao elemenat podrške snažnoj fiskalnoj konsolidaciji”, rekao je Žugić.

On je istakao da ga čudi najava podnošenja ocjene ustavnosti Zakona o Centralnoj banci od strane Socijaldemokratske partije (SDP).

“Čudi me jer mi smo zakonom kazali da Državna revizorska institucija (DRI) može da obavlja reviziju CBCG i svih drugih pravnih lica. Sve državne institucije moraju podlijegati državnoj reviziji. Naša neraspoređena dobit je takođe predmet revizije. Idemo u sistem potpune transparentnosti, što je važno i za postupke javnih nabavki. Moramo biti primjer transparentnosti zbog ostalih banaka”, podvukao je Žugić.

On je na pitanje radi li se o pogrešnom tumačenju pravnog akta iz SDP-a rekao da se je riječ o “nečitanju zakona”.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Esad Zaimović rekao je da su zadovoljni sastankom.

“Češći su sastanci sa predstavnicima regulatora. To nam svima treba jer dolazimo do zaključaka koji unapređuju naše poslovanje. Danas smo razgovarali na temu realizacije aranžmana po osnovu Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju. Nakon što je u julu usvojen aneks zakona kojim su uvedene stimulativne mjere za banke već imamo opipljive rezultate- prošlog mjeseca je 10 miliona eura loših, da tako kažem, prevedeno u dobre kredite, a imamo najave za još devet miliona”, precizirao je Zaimović.

Upitan da li potencijalni korisnici stambenih kredita mogu uskoro očekivati povoljnije uslove kod zajmodavaca Zaimović je kazao da se definitivno očekuje dodatno poboljšanje uslova i smanjenje kamata, ali da za to treba vremena.

“Siguran sam da postoji prostor za smanjenje kamata, čemu doprinosi i zaoštravanje konkurencije na tržištu”, zaključio je Zaimović.

Analitika, CBCG

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Nema sto, alhemija funkcionise jer je guverner pod teskim pritiskom pa ce se i domastati podaci koji su vjerovatno ishodiste rada banaka a ne korisne definicije zakona koji se potvrdio nekorisnim u praksi. A NPL od pola miliiarde je eventualno dao rezultat od 10-tak miliona nakon pritiska i to nakon tri godine – zar se to stvarno moze brojati kao ispunjen strik iz agende Svjetske banke?

    Nevazno. Dobro je da bankari mogu svoj posao da rade a da ne zavise od totalitaristickih modela rada kojima se sada okovala CB CG.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *