“Northvolt” u Švedskoj gradi najveću evropsku fabriku baterija za električne automobile

Dodajte komentar

U Švedskoj će biti izgrađena njaveća fabrika baterija za elketrične automobile u Evropi, a gradiće je švedska inovativna kompanija “Northvolt”.

Iz švedske start-up kompanije su poručili da su odabrali grad Skelleftea, smješten u priobalju na industrijskom sjeveroistoku Švedske, gdje će izgraditi postrojenja u kojima će zaposliti do 2.500 ljudi.

U blizini su i glavna švedska nalazišta nikla, kobalta, litija i grafita.

A prateći istraživački centar s 300 do 400 zaposlenih biće smješten u gradu Vasterasu 150-ak kilometara zapadno od Stokholma, prvom sjedištu švedsko-švajcarskog ABB-a, koji je partner “Northvoltu” u ovome projektu.

Izgradnja fabrike trebalo bi počne u drugoj polovini iduće godine, a očekuje se da će progresivno povećavati proizvodnju između 2020. i 2023. godine. Nakon što bude u potpunosti operativna, u njoj će se godišnje proizvoditi litijum-jonske baterije od ukupno 32 gigavatsata.

Projekt zahtijeva ulaganje od četiri milijarde eura u periodu od šest godina za što su sredstva već obezbijeđena. “Northvoltova” fabrika neće biti usmjerena samo na električne automobile i druga vozila, nego i na obnovljive izvore energije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *