Petlja će se graditi fazno

Dodajte komentar

Petlja Smokovac će biti projektovana tako da se omogući njena fazna izgradnja, pa će se trenutno izvoditi priključak koji vezuje dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo, autoputa Bar-Boljare, sa magistralnim putem M2, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

On je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da će se obezbijediti veza izvedenog dijela autoputa Bar-Boljare sa postojećim stanjem.

“U idejnom projektu koji je rađen na osnovu Detaljnog prostornog plana autoputa Bar-Boljare i generalnog projekta ove dionice, definisan je početak dionice Smokovac-Mateševo od stacionaže 0+000 kilometara iza petlje Smokovac, tako da petlja nije ni bila sastavni dio idejnog projekta”, rekao je Nurković.

Petlja Smokovac je, kako je naveo, predviđena kao veza dva autoputa, Bar-Boljare i Jadransko-jonskog, i kao veza autoputa Bar-Boljare sa magistralnim putem Podgorica-Kolašin.

“Realizacija velikih kapitalnih infrastrukturnih projekata je uvijek praćena različitim načinima sagledavanja i tumačenjima pojedinih pitanja proizašlih kao posljedica kompleksnosti samih projekata”, dodao je Nurković.

Detaljnim prostornim planom autoputa Bar-Boljare definisana je etapna realizacija tog projekta.

“Dionica Smokovac-Mateševo, dužine oko 41 kilometar, definisana je kao prva etapa realizacije projekta autoputa Bar-Boljare i počinje nakon petlje Smokovac i prostire se do lokacije Mateševa”, rekao je Nurrković.

Petlja Smokovac je, kako je naveo, sastavni dio dionice Farmaci-Smokovac koja je Detaljnim prostornim planom autoputa Bar-Boljare definisana kao druga etapa realizacije.

“Svjedoci smo realizacije najvrijednijeg saobraćajnog infrastrukturnog projekta trenutno u Crnoj Gori. Vrijednost prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, čija realizacija je počela u maju 2015. godine, je oko 20 odsto crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, precizirao je Nurković.

On je kazao da su, svjesni značaja projekta i novca koji se izdvaja, kao odgovoran i zahtjevan investitor, visoko postavili ljestvicu izvođaču radova, kako u odnosu na dosljednost u primjeni evropskih standarda, tako i u odnosu na sve ugovorene obaveze.

“To svakako podrazumijeva uz visok stepen odgovornosti i veoma veliku posvećenost, kako u procesu odobravanja pojedinih segmenata tehničke dokumentacije, tako i u procesu realizacije. Sve dok se projekat realizuje po važećim propisima, standardima i procedurama koje će osigurati kvalitet, mogu reći da sam zadovoljan, a bezbjednost i dugotrajnost radova su imperativ i prioritet za nas kao investitora”, poručio je Nurković.

On je kazao da je Detaljnim prostornim planom autoputa Bar-Boljare predviđena etapna realizacija i za ostale dionice, osim za prioritetnu, pri čemu je urađena dokumentacija uglavnom na nivou idejnog rješenja.

“Nakon završetka izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Mateševo koja je u toku, kao naredna etapa bi trebalo da se realizuju dionice Mateševo-Andrijevica i obilaznica oko Podgorice, odnosno Smokovac-Tološi-Farmaci, za koju je Investicioni okvir za zapadni Balkan u junu odobrio bespovratna sredstva za pripremu idejnih projekata i prateće dokumentacije i očekujemo skori početak
realizacije”, precizirao je Nurković.

Kada je riječ o modalitetima realizacije, on je naveo da će se sa svim zainteresovanim partnerima razmotriti optimalni modeli, koji neće podrazumijevati novo kreditno zaduženje.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *