Evropa dobija svog Trampa? Milijarder favorit na izborima

Dodajte komentar

U Českoj su nastavljeni dvodnevni parlamentarni izbori na kojima najviše Šansi za pobjedu ima milijarder i predsjednik pokreta ANO (na češkom “da”) Andrej Babiš.

Babiš je donedavni ministar finansija i najbogatiji Slobak, a poznat je kao “češki Tramp”.

Babiš je u posljednjoj debati sa rivalom, ministrom spoljnih poslova Češke i liderom socijaldemokrata Lubomirom Zaoralekom, pričao o svojim antievropskim, antimigrantskim stavovima, kao i protiv korupcije.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, Babiš imao podršku od 25 do 30 odsto glasača, što ga stavlja daleko ispred socijaldemokrata, koji prema anketama imaju oko 12,5 odsto podrške, prenio je AFP.

Osim toga, Komunistička partija ima podršku oko 10,5 odsto građana, krajnje desničkarska stranka Sloboda direktna demokratija preduzetnika Tomija Okamure, rođenog u Tokiju – 9,5 odsto podrške birača, dok Piratska stranka ima 8,5 odsto podrške građana.

Babiš bi tako mogao da postane prvi češki zvanično optužen i krivično gonjeni premijer zbog mahinacija sa evropskim fondovima za luksuznu farmu “Rodino gnijezdo” i prvi zvanični agent komunističke tajne policije StB.

Biračka mjesta su otvorena u 08.00 sati jutros po lokalnom vremenu i biće zatvorena u 14.00 časova, a rezultati se očekuju u večernjim časovima.

Oko 10,6 miliona građana sa biračkim pravom bira 200 poslanika u češkom parlamentu.

Odziv birača tokom jučerašnjeg dana bila je preko 40 procenata, saopštili su češki zvaničnici.

Iako se predsjednik Češke Miloš Zeman u petak ogradio da ovi sedmi parlamentarni izbori u samostalnoj Češkoj nikako nisu odlučujući za smjer zemlje, ni presudni, jer su takvi bili samo prvi izbori posle pada komunista 1990. godine, a svi dalji su normalni i samo reklamna kampanja, za izbore vlada veće interesovanje, jer je svoje kandidate prijavila čak 31 stranka.

Kako se navodi, za jedno poslaničko mjesto konkuriše čak 37 kandidata, a veći je odziv i samih Čeha, pošto su u petak, prvog dana izbora na birališta izašle dvije petine od osam miliona registrovanih birača, što znači da će izlasnost biti veća nego 2013. godina kada je glasalo 59,5 odsto biračkog tijela.

U Poslanički dom parlamenta bi, prema anketama raspoloženja birača, moglo da udje rekordnih osam stranaka, dok ih je u dosadašnjem sazivu bilo sedam.

Medjutim, nejasno je sa kim bi ANO i Babiš sastavili vladu, pošto su odlučno odbili da u buduću vladajuću koaliciju puste nacionalističke ekstremiste iz stranke Sloboda direktna demokratija Tomija Okamure koji očekuje dvocifreni broj glasova.

Češki predsjednik Zeman ranije je izjavio da bi imenovao Andreja Babiša za premijera, ali i će ostaviti rok od mjesec dana da se vidi da li bi nova vladajuća koalicija bila u stanju da dobije povjerenje parlamenta.

“Prema Ustavu ću sazvati konstitutivnu sjednicu parlamenta ali Ustav daje rok od 30 dana i ja ću ga maksimalno iskoristi. Neke stranke se spremaju na opstrukcije izbora predsjednika Poslaničkog doma parlamenta i cijelog rukovodstva, a bez toga ne može se preći na dalje korake”, naveo je Zeman.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *