Venecuela krenula s hapšenjima Bitcoin rudara

2 komentara

Decentralizovana Bitcoin mjenjačnica LocalBitcoins je u Venecueli, samo od juna do sada, ostvarila četverostruko povećanje volumena trgovine Bitcoinom.

Bankarski i finansijski sistem u Venecueli je u haosu, te pati od kontinuirane inflacije i pada vrijednosti njihove nacionalne valute već više od godinu dana. Prema Localbitcoins, trgovina Bitcoinom se povećala s 9 milijardi venezuelanskih bolivara na 40 milijardi bolivara samo u zadnja 3 mjeseca.

Građani Venezuele se okreću rudarenju zbog zarade

Prema izvještajima lokalnih medija, veliki broj studenata, preduzetnika te ostalih profesionalaca se okrenulo rudarenju kripto valuta kako bi generisali dovoljne prihode da bi mogli da prehrane porodice. Uglavnom rudare Bitcoine, ali ni ostale kripto valute tu nisu zakinute, te mnogi rudare Dash, Zcash i Ethereum.

Venecuelanska vlada je krenula u borbu protiv rudarenja kripto valuta. Prema reason.com reportu, napisanom od strane Jima Epsteina, policija je uhapsila 4 Bitcoin rudara. U izvještaju se nalazi izjava od strane Douglas Ricoa, direktora federalne policije (Cuerpo de Investigaciones Científicas Penales y Criminalisticas (CICPC)). gdje je pokušao objasniti zašto je došlo do hapšenja.

Na Instagram postu, Rico je izjavio da su koristili više od 300 računara koji rudare Bitcoine, te ih prodavali u Cucutu, Kolumbijskom gradu blizu Venecuelanske granice. Mjesto koje je poznato kao lokacija gdje se razmjenjuju dolari i bolivari bez kontrole vladajuće vlasti. Takođe je izjavio kako su aktivnosti ovih rudara uzrokovali probleme sa stabilnoscu električne energije u Charallaveu. Nažalost, ovih četvoro individualaca nisu prvi koje su venezualanske vlasti uhapsile zbog rudarenja Bitcoinima, a vjerovatno ni zadnji.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *