Svjetska banka povećala očekivani ekonomski rast Turske na četiri posto

Dodajte komentar

vjetska banka povećala je na četiri posto projicirani ekonomski rast Republike Turske za 2017. godinu, što je za 0,4 posto više u odnosu na projekciju iz prethodnog izvještaja te kuće, javlja Anadolu Agency (AA).

Banka je danas objavila novi izvještaj o očekivanom ekonomskom rastu u Evropi i Centralnoj Aziji.

U izvještaju se navodi da je očekivani ovogodišnji rast u toj regiji 2,2 posto, što je za 0,3 posto više u odnosu na projekciju iz izvještaja koji je Svjetska banka objavila u maju ove godine.

Iz Svjetske banke smatraju da svi parametri ekonomskih kretanja i rasta u proteklih pet godina daju čvrsto uporište za reviziju očekivanog ekonomskog rasta.

Posebno se to odnosi na tursku ekonomiju koja bilježi snažan zamah usljed finansijskih podsticaja koje vlasti te zemlje provode.

“Turska je u periodu od 2011. do 2016. godine ostvarila rast bruto nacionalnog proizvoda od 6,4 posto. Prošle godine je došlo do znatnog smanjenja rasta na 3,2 posto zbog povećane inflacije, slabljenja turske valute i povećanja kamatnih stopa. Međutim, Turska je u prvim kvartalima ove godine ponovo ostvarila rast koji je veći od očekivanog“, navodi se u izvještaju.

U izvještaju Svjetske banke se također navodi da se naredne godine očekuje ekonomski rast Turske od 3,5 posto, što je za 0,4 posto manje u odnosu na majske projekcije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *