IRF i EIB potpisali ugovor u vrijednosti od 50 miliona

Dodajte komentar

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Zoran Vukčević i šef Odjeljenja za Zapadni Balkan Evropske investicione banke, Matteo Rivellini, potpisali su danas drugi ugovor u iznosu od 50 mil €.

EIB je u ovoj godini odobrio IRF-u kredit u iznosu od 100 mil eura pri čemu je IRF realizovao prvi kredit u iznosu od 50 mil eura, dok su danas predstavnici IRF-a i EIB-a zvanično potpisali i drugi ugovor, takođe, u iznosu od 50 mil €. Ova sredstva namijenjena su, prije svega, za podsticaj malih i srednjih preduzeća, za zapošljavanje mladih ljudi i za otvaranje novih radnih mjesta.

Investiciono–razvojni fond sarađuje sa Evropskom Investicionom Bankom još od 2012. godine, kada je potpisan i prvi Ugovor o kreditnom zaduženju od strane ove dvije institucije. Do sada, ove dvije finansijske institucije potpisale su tri kreditna aranžmana u ukupnom iznosu od 220 mil €.

Vukčević je ispred IRF-a izrazio zadovoljstvo povodom potpisivanje ugovora sa EIB-om koji će, svakako, imati značajne benefite za crnogorsku ekonomiju.

“Naša saradnja sa EIB-om je značajna jer time obezbjeđujemo velika finansijska sredstva za pružanje podrške preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima”, istakao je Vukčević.

Takođe je iskazana zahvalnost što je EIB upravo prepoznao IRF kao finansijsku instituciju koja utiče ne privredni razvoj Crne Gore iz godine u godinu. “IRF je do prije neku godinu na godišnjem nivou plasirao po 15 – 20 mil € u  crnogorsku privredu, dok je sada naš plasman oko 120 mil € što govori o značajnom rastu i razvoju preduzetništva, malih i srednjih preduzeća i otvaranju novih radnih mjesta u Crnoj Gori” – zaključio je g-din Vukčević smatrajući da taj rezultat sigurno ne bi ostvarili da nije bilo značajne podrške EIB-a.

Šef Odjeljenja za Zapadni Balkan Evropske investicione banke, Matteo Rivellini, smatra da je današnje potpisivanje ugovora još jedna potvrda partnerstva koju EIB ima sa IRF-om.

„Ovim ugovorom koji danas potpisujemo u iznosu od 50 mil € želimo da se izborimo sa velikim negativnim aspektima koji postoje u Crnoj Gori, a to su velika stopa nezaposlenosti, naročito kod mlađe populacije“, kazao je Rivellini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *