Univerziteti donose britanskoj ekonomiji 100 milijardi funti godišnje

Dodajte komentar

Univerziteti u Ujedinjenom kraljevstvu donose britanskoj ekonomiji 100 milijardi funti godišnje i podržavaju gotovo milion radnih mjesta, što čini oko tri odsto svih zaposljenja u Velikoj Britaniji, navodi se u izvještaju, koji se bavi značajem Visokoškolskih ustanova u ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva.

Univerzitetski predstavnici ističu da je ova studija pokazala da su uticaji univerziteta na britansku ekonomiju i poslove veliki i sve značajniji i upozorili da visokoškolsko obrazovanje ne treba “uzimati zdravo za gotovo”.

Ovaj izvještaj dolazi u vrijeme kada je visokoškolsko obrazovanje pod pritiskom usljed zabrinutosti o pitanjima, kao što su spiralna plaćanja univerzitetskih profesora i rasprave o tome da li je plaćanje visokih školarina od oko 9.250 funti opravdano i da li studenti dobijaju dovoljno za uloženi novac.

Studija, objavljena od strane vice-kancelarske grupe Univerziteta u UK (UUK), utvrdila je da su visokoobrazovne institucije u Velikoj Britaniji u periodu od 2014-2015. godine ostvarile prihod od 95 milijardi funti. Ova cifra iznosi 2,9 odsto ukupne ekonomske aktivnosti generisane u Ujedinjenom Kraljevstvu u navedenom periodu i znači da se 1 od svake 34 funte britanskog BDP-a može pripisati aktivnostima univerziteta.

Pored toga, univerziteti, inostrani studenti i posjetioci doprinijeli su sa više od 940.000 poslova u Velikoj Britaniji. Ovo uključuje, ne samo osoblje i studente, već i druge lokalne radnike, koji posredno rade sa institucijama, kao što su čistači, taksisti i građevinski radnici. Statistika pokazuje da su univerziteti doprinijeli ekonomiji sa oko 21,5 milijardi funti, dok su međunarodni studenti i njihovi posjetioci generisali 25,8 milijardi funti.

U izvještaju se navodi da univerziteti zapošljavaju na hiljade ljudi širom zemlje i svojim direktnim aktivnostima generišu novac u budžet, ali, pored toga, takođe, imaju važnu ulogu, jer podržavaju širok spektar industrija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *