S&P: Italijanske banke najviše izložene ECB-ovom planu za loše kredite

Dodajte komentar

Nova pravila Evropske centralne banke (ECB) o nenaplativim kreditima mogla bi snažno pogoditi italijanske banke te ih primorati na smanjenje kreditiranja kompanija, ocijenila je rejting agencija Standard and Poor’s (S&P).

“Primijetili smo da su italijanske banke postale sve manje sklone kreditiranju domaćih korporacija”, navodi se u S&P-ovu izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, u kojem se razmatraju efekti novog ECB-ovog prijedloga. Među najviše izloženima pritom izdvajaju italijanske, grčke i portugalske banke.

ECB se našao na meti kritika zbog prijedloga kojim bi se banke eurozone primoralo da rezervišu sredstva za potpuno pokriće zajmova koji se pokažu nenaplativima unutar dvije godine ako su neosigurani, odnosno sedam godina ako su pokriveni kolateralom.

U centralnoj banci pokušavaju da pronađu rješenje problema loših zajmova u evropskom bankarskom sektoru čiji se iznosi procjenjuju i do 1.000 milijardi eura. No, najnoviji prijedlog mogao bi povećati iznose sredstava rezervisanja koja bi se od nekih banaka zahtijevala za potrebe pokrića loših zajmova.

Italijanski funkcioneri su upozorili da se time šteti tamošnjem korporativnom kreditiranju, s obzirom da se radi o zemlji gdje su kompanije najvećim dijelom male i oslanjaju se na bankarsko finansiranje.

Agencija S&P smatra da su uopšteno italijanske banke potencijalno najizloženije među bankama eurozone novom prijedlogu ECB-a s obzirom na vrlo dugo razdoblje restrukturiranja problematičnih kredita u toj zemlji.

Kreditni plasmani prema kompanijama u Italiji u junu su na godišnjem nivou neto uvećani za 0,5 posto, nakon što su se od 2008. godišnje smanjivali za 20 posto, objavio je S&P.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *