EU izjednačava plate radnika u zemlji i inostranstvu?

Dodajte komentar

Odbor za rad i socijalna pitanja Evropskog parlamenta prihvatio je u ponedjeljak izvještaj o predlogu promjena direktive o radnicima u inostranstvu, što je jedan od prvih koraka u zakonodavnom procesu izmjene pravila prema kojima bi izaslani radnici trebalo da budu plaćeni jednako kao i domaći za isti rad.

Prema predlogu Komisije, izaslani radnik mora imati istu platu i iste radne uslove kao i radnici u zemlji koja prima radnike, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi.

Time bi kompanije iz siromašnijih članica izgubile konkurentsku prednost i ne bi mogle dobijati posao u bogatijim članicama, a što bi negativno uticalo i na zaposlenost. Na promjeni pravila najviše insistira Francuska, a njen predsjednik Emmanuel Macron to je stavio čak u svoj predizborni program. Najčešće je riječ o radnicima u građevinskom sektoru.

Nakon prihvatanja na Odboru tekst se upućuje na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta, koji će o tome glasati sljedeće nedjelje u Strasbourgu. Tekst usvojen na plenarnoj sjednici Parlamenta biće podloga za raspravu između evropskih zakonodavaca i predstavnika zemalja članica, koji o tome suodlučuju. I zemlje članice EU-a na sastanku Vijeća za rad i socijalna pitanja pokušaće usuglasiti zajedničko stajalište na temelju kojeg bi se pregovaralo s Parlamentom, ali zasad se to čini malo vjerojatnim s obzirom na razlike između istočnih i zapadnih članica EU-a. Jednom kada zemlje članice uspiju dogovoriti zajedničko gledište stvoriće se uslovi za usuglašavanje između dva zakonodavna tijela.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *