CG da povede računa o ročnosti javnog duga

Dodajte komentar

Crna Gora u narednom periodu treba da vodi računa o pravovremenom kreiranju bolje ročnosti javnog duga i nivoa otplate kamata, imajući u vidu rizik od normalizacije monetarnih politika razvijenih zemalja, saopšteno je iz Ministarstva finansija i Centralne banke (CBCG).

Crnogorska delegacija se, kako je saopšteno, drugog dana godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), koji se održavaju u Vašingtonu, sastala se potpredsjednikom MMF-a, Taom Zangom, direktorom evropskog odjeljenja MMF-a, Polom Tomsenom i direktorom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Evropu i centralnu Aziju, Tomasom Telmom.

„U narednom periodu treba voditi računa o pravovremenom kreiranju bolje ročnosti javnog duga i nivoa otplate kamata, posebno imajući u vidu rizik od normalizacije monetarnih politika razvijenih zemalja, što bi moglo dovesti do rasta cijene zaduživanja na internacionalnim tržištima kapitala“, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva i CBCG.

U razgovoru sa Zangom i Tomsenom izraženo je zadovoljstvo ostvarenim ekonomskim rastom u Crnoj Gori, rezultatima fiskalne konsolidacije i dostignutim nivoom finansijske stabilnosti, koga prati značajno poboljšanje performansi bankarskog sektora.

„Na sastanku je konstatovano da je rast ostvaren u prvoj polovini ove godine, po prosječnoj stopi od 4,2 odsto, uslovljen značajnim rastom u sektorima turizma, građevinarstva, saobraćaja i šumarstva“, dodaje se u saopštenju.

Visoki zvaničnici MMF-a posebno su pozdravili čvrstu riješenost Vlade da implementira mjere fiskalne konsolidacije, koje, iako snažne i generalno nepopularne, imaju za cilj uspostavljanje održivosti javnog duga.

„Prvi rezultati konsolidacije prepoznati su i od enomiranih rejting agencija, koje su, u posljednjim izvještajima, unaprijedili ekonomske izglede za Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Visoki zvaničnici MMF-a ocijenili su da je bankarski sektor na agregatnom nivou, stabilan i siguran i da ga prati kontinuirano poboljšanje parametara kvaliteta aktive, nivoa kreditne aktivnosti i profitabilnosti, koji su ranije bili označeni kao relativno visok izvor ranjivosti.

Zaključeno je i da je CBCG u prošloj godini napravila veliki iskorak na planu unaprijeđenja institucionalnog okvira, kroz pripremu seta sistemskih zakona.

„Konstatovano je da nova regulativa ne obezbjeđuje samo formalno usklađivanje institucionalnog okvira sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), već predstavlja njegovo sistemsko poboljšanje i obezbjeđuje veću otpornost banaka i privatnog sektora na potencijalne eksterne šokove“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa Telmom, pozitivno je ocijenjeno intenziviranje saradnje kroz nedavno odobren projekat izgradnje zaobilaznice, novog bulevara i mosta u Podgorici, što otvara mogućnost za dalju kooperaciju na sličnim projektima i u drugim lokalnim samoupravama.

Crnogorsku delegaciju čine ministar finansija, Darko Radunović, guverner CBCG, Radoje Žugić i viceguverner za finansijsku stabilnost i platni sistem, Nikola Fabris.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *