Hrvatska vlada smjenjuje predsjednika Hanfe

Dodajte komentar

Hrvatska vlada je odlučila da smijeni prvog čoveka Hanfe (HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA) Petra Pierrea Mateka, piše “Jutarnji list”, iako mu mandat ističe u januaru.

Razlog jesu događaji u vezi sa Agrokorom, odnosno činjenica da se sve više glasova podiže oko toga da regulator nije odgovarajuće reagovao kako bi spriječio finansijsku katastrofu koja se dogodila. Smatra se da Hanfa jednostavno nije učinila dovoljno po pitanju zaustavljanja loše prakse meničnog poslovanja Agrokora niti eksplozije faktoringa nakon što je centralna banka zaštitila bankarski sistem limitiranjem izloženosti banaka Agrokoru.

Osim toga, Ledo je na primjer garantovao sa čak 18,9 milijardi kuna za obaveze svog najvećeg akcionara, a Hanfa nije zaštitila manjinske akcionare, među kojima su i penzioni fondovi koje takođe nadzire. Hanfa je tek 2. maja obustavila trgovinu akcijama Leda, Belja, PIK-a Vinkovaci, Tiska, Vupika, Zvijezde, Žitnjaka i Jamnice, a dotle se njihova tržišna kapitalizacija već pretvoprila u prah i pepeo. Petar-Pierre Matek, predsjednik Upravnog veća Hanfe, rekao je kako je Hanfa na vrijeme donijela rješenje po kojem je obustavila trgovinu akcijama Agrokora koje su listane na berzi. Takođe, ističe da Hanfa nema ovlašćenje da sugeriše faktoring kućama koliko bi trebalo da bude njihova izloženost Agrokoru, kao ni da kontroliše vrijednost akcija Agrokora na berzi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *