Vlasnik budućeg kompleksa Porto Skadar lake: Negativna kampanja uobičajna za velike projekte

Dodajte komentar

Ulazak indijske hotelske grupe „Oberoi“ u projekat Skadar lejka je veoma značajna stvar za crnogorski turizam, jer jedan od najluksuznijih svjetskih lanaca hotela ulazi u Evropu preko Crne Gore. To je kada govorimo o rangu investitora novi Piter Mank u Crnoj Gori – kaže u razgovoru za Pobjedu većinski vlasnik kompleksa Skadar lejk, francuski biznismen Lionel Sonigo.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će za četiri godine dobiti luksuzni turistički eko rizort u srcu Nacionalnog parka Skadarsko jezero, koji grade kompanije „Montenegro rizort“, italijanska kompanija „Picaroti“ i indijski hotelski lanac „Oberoi grupa“. Ekskluzivno, ekološko turističko naselje biće smješteno na poluostrvu Biški rep koji se nalazi na mjestu gdje se Rijeka Crnojevi ća uliva u Skadarsko jezero.

Negativna kampanja

Iako se u Crnoj Gori već suočavao sa negativnom kampanjom, Sonigo kaže da je tako sa svim velikim projektima.

– Ovo je veliki projekat za Crnu Goru koji će izmijeniti njenu budućnost. Meni je važno da imam podršku lokalnog stanovništva koje jedva čeka da počnemo gradnju – poručuje Sonigo.

Zbog pristupnog puta dnevno gube nekoliko hiljada eura

Sonigo kaže da su dobijene sve dozvole za gradnju osim jedne, a to je za pristupni put.

 Zbog dozvole za put, čija je dužina 1,3 kilometra, mi ne možemo da počeno da radimo kompleks u koji ćemo uložiti 160 milona eura.

Navodno tom rutom puta, prema mišljenju Agencije za održivi razvoj, narušavamo floru tog kraja, iako je planom već ranije bio ucrtan takav put. Generalno smo zadovoljni saradnjom sa Vladom, ali nam nije jasno zašto su tako stroga ekološka pravila za pristupni put koji je u zoni 2 nacionalnog parka, kada nisu tako stroga u zoni 1 nacionalnog parka, gdje se i gradi rizort. Pored toga, blokirano nam je deset bagera i gubici su dnevno po nekoliko hiljada eura – poručuje Sonigo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *