One će promijeniti finansijski svijet: Top 50 digitalnih banaka

Dodajte komentar

Financial IT magazin Sibos 2017 i Money20/20 napravili su listu top 50 digitalnih banaka, što je prvo takvo istraživanje u nastojanju da se identificiraju pioniri u novim tehnologijama finansijskih usluga, izvještava Indikator.ba.

“Digitalne banke su važne iz tri razloga. Pojavile su se nitokuda u relativno kratkom vremenskom periodu. Većina psotoji tek dvije godine – ili su mlađe. Mnoge digitalne banke koriste radikalne nove tehnologije za potvrđivanje identiteta klijenata i ispunjavanje Know Your Client (KYC) zahtjeva. Teoretski, digitalne banke bi radikalno mogle transformisati okruženje finansijskih usluga u zemljama u kojima posluju”, navode autori istraživanja.

Naglašavaju da je rangiranje digitalnih banaka uglavnom subjektivno. Zasnovano je na tri kriterija: medijsko pokrivanje digitalne banke, broj zaposlenih i procjena ukupnog utjecaja digitalne banke.

Vodeće dvije digitalne banke su kineske: WeBank čiji je osnivač internetska kompanija Tencent, te MYbank, koja u sastavu Alibabine affiliet firme Ant Financial.

WeBank koja je pokrenuta nakon lansiranja Tencentove popularne aplikacije za razmjenu poruka WeChat, prva je privatna online banka u Kini.  WeBank je komercijalna banka sa online fokusom koja koristi facijalno  prepoznavanje sigurnosnog softvera. WeBank nudi male lične i auto  kredite i investicione proizvode putem svojih online platformi. U periodu od sedam mjeseci nakon svog zvaničnog lansiranja u januaru 2015, WeBank  je isplatila više od 800 miliona “ličnih mikro kredita”.

MYbank je izazovna banka koja omogućava potpuno digitalno bankarsko  iskustvo. MYbank obezbjeđuje inkluzivna i inovativna finansijska rješenja  za kupce u urbanim i ruralnim područjima.

Trećerangirana je digitbank by DBS-a, pametna banka koja se uklapa u pametni telefon.  Fleksibilna je, dostupna i potpuno pouzdana sa svojim visokim standardima  sigurnosti. Digibank je pokrenuta od DBS banke, jedne od vodećih finansijskih institucija u Aziji koja je priznata kao “Najsigurnija banka u Aziji” u izboru Global Financea sedam godina zaredom.

Na četvrtom mjestu CBD NOW je prva digitalna banka u UAE sa targetom za milenijalce i digitalno povezane kupce, a top 5 digitalnih banaka u svijetu zaokružuje američka BankMobile. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja nudi bankarsko iskustvo bez naknade.

Na popisu 50 digitalnih banaka nalaze se banke koje su nastale kao start-upi, ali i banke iza kojih stoje velike finansijske institucije, poput BNP Paribasa, francuske Orange banke i drugih…

Kompletnu listu banka pogledajte ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *