Intervju: Milena Nikolić, Sertifikovani kouč, HR Partners

Dodajte komentar

Zašto  menadžer treba da bude kouč?

Pretragom svojih statističkih podataka,  Google je potražio odgovor na pitanje šta je efektivan menadžer. Čak i za jednu data driven kompaniju, bilo je veliko iznenađenje kada je analiza 10,000 opzervacija, pokazala da je prva na listi poželjnih osobina menadžera – da posjeduje koučing vještine. Ovaj podatak je zauvijek i temeljno promijenio politiku Googla prema unapređivanju svojih menadžera.

Šta je to koučing i zašto su koučing vještine danas neophodne, ne samo menadžerima? Zašto su stres i promjene svakodnevnica svakog menadžera? Zašto koučing nije „prodavanje magle“, kao i nešto više o najnovijem Koučing programu koji počinje početkom novembra u „Rise Up“ Trening centru poslovnih vještina, pitali smo Milenu Nikolić, psihologa i kouča.

Čini se da je danas rad u stresnom okruženju sa puno promjena svakodnevnica, zašto je tako i kako se izboriti sa tim, posebno ako ste menadžer?

Suština strersa, jeste da se ono što mi želimo, planiramo, hoćemo se  ne poklapa sa onim što nam se dešava. Izvori stresa na poslu su brojni, npr. dugi prekovremeni sati, izazov balanasa privatno-poslovnog života, konstantni multitasking, kratki rokovi, rad pod vremenskim pritiskom, nezadovoljavajući međuljudski odnosi, nezadovoljstvo menadžmentom…. I upravo je jedna od najvrjednijih menadžerskih vještina danas, vještina upravljanja promjenama. Svaki biznis je sam po sebi promjena, konstantna promjena koja izaziva dodatni stres.

Da li su očekivanja od menadžerskih pozicija svakim danom sve veća i kako se izboriti sa tim?

Poslovni ambijent,  je takav da što ste uspješniji, više ste izloženi svakodnevnom mikro-stresu – to nalaže drugu vrstu rada na sebi. Kao što su nas nekada izvanredne komunikacijeske vještine mogle izdvojiti, danas vještine emocionalne inteligencije, upravljanja odnosima, rezilijentnost (psihološke elastičnosti) amortizuju stres i izdvajaju nas. Koučing kao metodologija upravljanja promjenama u svakodnevnom radu,  menadžerima dozvoljava da efikasnije upravljaju, usmjeravaju i razvijaju zaposlene, upravljaju  sastancima, timovima, razvojnim zadacima pojedinaca i timova.

Milena Nikolić

Zašto koučing nije „prodavanje magle“ i šta je uopšte koučing?

Koučing je na nauci zasnovana metodologija upravljanja promjenama. Različiti koučing pristupi (konstruktivistički, kognitivistički, NLP, uvažavajući…) počivaju na psihološkim teorijama i metodologijama promjene. To znači da koučing predstavlja proces koji ima određene faze, postupke,  korake i procedure. Jedna od faza je evaluacija procesa i promjene, postignutog cilja. Korisnici i klijenti određuju da li „radi“ ili je „prodavanje magle“. To nije prodavanje magle već nov pristup u rukovođenju i podrška savremenom biznisu.

Koje su glavne karakteristike „Certificate In Coaching Skills“ programa koji počinje 09. novembra u “ Rise Up” Trening centru? 

Certificate In Coaching Skills“ je u našoj zemlji prvi i jedini međunarodno priznati program od strane ISCP (International Society for Coaching Psychology), jedne od vodećih profesonalnih asocijacija za razvoj koučing profesije.

Program je namijenjen zaposlenima u HR-u, L&D profesionalcima, menadžerima, liderima timova, konsultantima i svim zainteresovanim za primjenu koučing vještina u svakodnevnom poslovanju.

Tokom programa učesnici imaju prilike da se upoznaju sa osnovnim principima psihologije koučinga, da razviju vještine koučinga i nauče da primjenjuju brojne tehnike i alate koučinga.

Kako je organizovan program i da li polaznici dobijaju sertifikat?

Kurs je mješavina predavanja, diskusija i praktičnih vježbi. Na početku programa učesnici dobijaju Priručnik za pohađanje programa, a za svaku obrađenu temu preporučena je literatura.

O ispunjenju najviših standarda programa najbolje svjedoči činjenica  da je program priznat od strane ISCP. Program se sastoji od 6 trening dana i 2 supervizijska dana.

Supervizijske radionice su vježbaonice na kojima učesnici isprobavaju i usavršavaju svoje koučing kompetencije. Po završetku polaznici dobijaju sertifikat priznat od strane ISCP, kao i mogućnost članstva u ISCP. Polaznik ne dobija zvanje kouča, već usvaja vještine koje može korstiti u svakodnevnom radu, i mogućnost da nastavi edukaciju i praksu.

 Budući da je potreba za koučing vještinama je sve izraženija, posebno u poslovnom ambijentu, to direktno uslovljava i veliku ponudu koučing edukacija. Koja je razlika između „Certificate In Coaching Skills“ programa i nekih drugih?

„Certificate In Coaching Skills“ program je jedini međunarodno priznat i licenciran program u Crnoj Gori od vodećeg profesionalnog udruženja za razvoj koučing profesije. Usmjeren je na praktično poslovanje i svakodnevni rad. Nije isključivo namijenjen visokom biznisu, a veoma je daleko od life-koučinga  i koučing estrade. Takođe, bazira se na psihološkim znanjima ključnim za koučing profesiju, daje razumevanje zašto ne možete biti dobar kouč bez poznavanja psihologije koučinga. Program je tako osmišljen da je podjednako namijenjen profesionalcima različitog domena, menadžerima, psiholozima, konsultantima i liderima, počiva na simulacijama i studijama slučaja, čime se učesnicima pruža mogućnost da za relativno kratko vrijeme ovaladaju psihologijom koučinga.

Da li menadžer koji je ujedno i kouč gubi na svom autoritetu?

Zavisi kako definišemo autoritet. Definitivno gubi autokratski autoritet, koji podrazumijeva da se on pita za sve, donosi većinu odluka, a članovi tima su samo direktni izvršitelji. Ako je menadžer i kouč to znači da on koristi koučing kao stil rukovođenja. Pa je u njegovoj praksi davanje fidbeka, motivisanje zaposlenih i sistematsko vođenje ljudi ka pozitivnoj promjeni. Takvim stilom se ostvaruje kvalitetan odnos, zasnovan na povjerenju, transparentnosti i otvorenosti. Time se stvara autoritet druge vrste, autoritet koji dolazi iz odnosa.

Iz vaše prakse, da li postoji neka statistika ko se češće odlučuje za koučing, muškarci ili žene i zašto?

Na kuočing kao klijenti više dolaze muškarci. Jednostavno ih je više na zahtjevnijim, menadžerskim pozicijama. Na edukaciju, da usvoje i primjenjuju vještine koučinga u rukovođenju vrlo izjednačeno, sa malom prednošću za žene. Žene su načelno otvorenije za promjene i nove pristupe u radu. Muškarci su pak, načelno, u poslu praktični i usmjereni na rezultate – i zato se edukuju za koučeve jer uočavaju da im to pomaže u radu i povećava njihovu menadžersku efektivnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *