Nove mjere za jačanje otpornosti banaka u vrijeme krize

Dodajte komentar

Mjere Evropske komisije dolaze nakon dvije godine bezuspješnih razgovora između 28 zemalja evropskog bloka o planovima na tom polju.

Nove mjere su osmišljene da pridobiju Njemačku, najveću ekonomiju u bloku i najnepokoljebljivijeg protivnika podjele bankarskih rizika između država EU.

Odlazeći njemački ministar finansija Volfgang Šojble je u više navrata izrazio zabrinutost da bi dijeljenje rizika značilo da bogatije njemačke banke treba finansijski da podrže slabije rivale u drugim zemljama EU, poput Italije, Portugalije ili Grčke.

Kako bi ubijedila Njemačku, čiji će se novi ministar finansija možda isto usprotiviti ovoj ideji, Komisija je ublažila predlog o podjeli bankarskih rizika u odnosu na prvobitnu verziju od prije dvije godine.

Novim planom se odbacuje raniji predlog da članice EU u cjelini dijele teret zaštite štediša u slučajevima propasti banke i taj finansijski teret se u najvećem dijelu prepušta pojedinačnim državama članicama.

Propisima EU predviđeno je garantovanje svih depozite do iznosa od 100.000 eura, što je zakonska odredba koja je unijeta u regulativu s ciljem da se ojača povjerenje u bankarski sektor nakon desetogodišnje krize tokom koje je bilo nekoliko slučajeva spasavanja pojedinih vodećih banaka u bloku.

Međutim, postojeći nacionalni porgrami za osiguranje deponenata smatraju se nedovoljnim u slučaju velike bankarske krize. Komisija vidi “sigurnosnu mrežu” na nivou EU, koju finansiraju sve banke u bloku, kao najbolju garanciju za zaštitu štediša i povećanje tržišnog povjerenja.

U dokumentu se takođe predlažu stroži uslovi koje države moraju da ispune prije nego što se njihovim bankarskim sektorima omogući pristup sigurnosnoj mreži, koja se finansira na nivou EU. Plan treba bude usaglašen do sljedeće godine, navela je Komisija.

Prema novim predlozima, Evropski program osiguranja depozita (EDIS) intervenisao bi tek kada nacionalni šema osiguranja u potpunosti iskoristi svoja sredstva za spasavanje deponenata.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *