Nižim porezima treba smanjiti sivu ekonomiju

Dodajte komentar

Restriktivna politika u borbi protiv sive ekonomije mora da bude praćena stimulativnom, kako bi što veći broj firmi ušao u legalne tokove poslovanja, što zahtijeva multisektorski pristup i veću komunikaciju nadležnih institucija, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Plan

“Ukoliko zaista želimo da se izborimo sa sivom ekonomijom, osim restriktivne politike, moramo ući u određenu stimulativnu politiku. Idemo sa prijedlozima prema Ministarstvu finansija s ciljem smanjenja određenih poreza i doprinosa da što veći broj firmi koje se bave van tokova uđu u legalne tokove, a onda kada date tu mogućnost imate pravo da idete sa mnogo jačom restriktivnom politikom”, rekla je Sekulić na poslovnom ručku Američke privredne komore (AmCham).

Kazala je da predstavnici tog ministarstva u okviru Biznis karavana obilaze opštine i direktno komuniciraju sa privrednicima.

“Od njih smo dobili veliki broj ideja i informacija da nije samo restriktivna politika jedino što može pomoći u borbi protiv sive ekonomije, već da i ona treba da bude praćena stimulativnom politikom”, rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, priča o sivoj ekonomiji najčešće se odnosi na to da neko radi zarade ne poštuje određena pravila.

Preživljavanje

“Na sjeveru se često pokazuje da se u sivu ekonomiju ulazi radi preživljanja”, dodala je Sekulić.

Odgovarajući na pitanje predsjednice AmChama Katarine Bulatović o načinu poboljšanja privrednog ambijenta u Crnoj Gori, Sekulić je kazala da je Vlada imala nezahvalnu dužnost u vezi sa mjerama fiskalne konsolidacije.

“Tu su morala da idu određena rješenja koja će smanjiti javnu potrošnju, a povećati davanja. Bitno da takva vrsta odluka ne treba da ugrozi ni investiranje ni poslovanje u državi. Kao posljedicu toga, nemamo povećanje ni jednog poreza koji se odnosi na investicije i poslovanje”, navela je Sekulić.

Bulatović je ocijenila da je kvalitetna saradnja biznis zajednice i države sa ciljem uklanjanja biznis barijera i uspostavljanja povoljnog poslovnog ambijenta za privlačenje investicija generator napretka jedne zemlje. Prema njenim riječima, u izvještaju o poslovnom ambijentu AmChama ocijenjeno je da je stepen u kojem je prisutna siva ekonomija u Crnoj Gori i dalje na zabrinjavajućem nivou.

“Potreban je veći stepen koordinacije nadležnih organa da bi se uspostavio kvalitetan model za mjerenje obima u poslovanju u sivoj zoni i njegovo efikasno suzbijanje”, saopštila je Bulatović.

Otpravnica poslova u ambasadi SAD u Crnoj Gori Džudi Kuo saopštila je da je zadovoljna što su svjedoci sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, naročito u oblasti energetike i infrastrukture.

“Iskreno vjerujemo da Crna Gora može da privuče više investitora jačanjem vladavine prava i daljom borbom protiv korupcije”, poručila je Kuo.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *