Green Home: Neshvatljivo da se rizort smatra razvojnom šansom

Dodajte komentar

Predstavnici nevladine organizacije Green Home smatraju da je neshvatljivo da se megalomanska gradnja luksuznog spa centra sa vilama, heliodromom i privezištima za jahte u Nacionalnom parku Skadarsko jezero naziva ekološkom i razvojnom šansom za lokalne zajednice.

Oni su kazali da to, zajedno sa najavljenim standardom prečišćavanja otpadnih voda biljkama kao uređajima, vrijeđa inteligenciju prosječnog crnogorskog građanina.

>>> Crna Gora dobija luksuzni turistički eko rizort vrijedan 160 miliona eura <<<

„Investitor paušalno govori o ekološkim standardima, kao što je Green Globe certifikat, za koje smo dobili potvrdu iz nadležne sertifikacijske kuće da ne postoji zahtjev ili fitoprečišćavanju otpadnih voda čije rješenje nikad nije detaljno predstavljeno, posebno u odnosu na jezerske uslove“, rekli su iz Green Homea.

Iz te NVO su upozorili da nema odgovora gdje će završiti otpadne vode rizorta prilikom visokog vodostaja, kada jezero poplavi biljke ili kako će se prečišćavanje obavljati kada su biljke u fazi mirovanja.

„Nigdje se ne spominju otpadne vode sa deterdžentima i teškim abrazivnim sredstvima koja dolaze iz higijenskog održavanja svih 30 bazena, spa i kongres centra i heliodroma, koje biljke sigurno ne mogu prečistiti. Ovo je samo jedno od pitanja u moru paušalno iznesenih eko-standarda u koje nas ubjeđuju“, poručili su iz Green Homea.

Oni su dodali da sprovedena procjena uticaja na životnu sredinu za taj projekat predstavlja samo puko zadovoljenje administrativne forme koja u potpunosti izlazi u susret svim željama i namjerama investirora, dok je javni interes, koji se ogleda u očuvanju ekološkog i razvojnog integriteta tog prostora, u potpunosti zanemaren.

„Pitanje su prepoznali evropski poslanici i predstavlja dio Rezolucije Evropskog parlamenta iz marta, dok je Sekretarijat Bernske konvencije u postupku po žalbi u Strazburu naložio 11. aprila Ministarstvu održivog razvoja i turizma da dostavi procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat, usaglašenost sa važećim Prostornim planom posebne namjene za NP Skadarsko jezero, kao i da se izjasni o mogućnostima organizovanja međunarodne stručne misije u spornom području tokom ove godine“, saopštili su iz Green Homea.

Oni tvrde da se, prema informacijama te NVO, to još nije desilo, dok je postupak po žalbi ispred Savjeta Evrope još u toku.

„Koliko je ozbiljan pristup investitora najbolje se ogleda kroz više puta javno najavljeni početak gradnje Porto Skadar Lakea, bar pet puta tokom poslednje dvije godine koje su prošle od izdavanja građevinske dozvole. U građevinskoj dozvoli, izdatoj krajem marta 2015. godine, u prvoj fazi je trebalo da bude izgrađena recepcija, restoran, servisni blok, četiri vile i spa centar. Od toga danas imamo jedino bagerom preorani pejzaž u vidu prilaznog puta“, kazali su iz Green Homea.

Oni su podsjetili da je investitor najavio da vile neće biti na prodaju iako se na službenoj stranici projekta nalazi informacija o dostupnosti kupovine 30 vila od 520 metara kvadratnih.

„Uzimajući u obzir navedeno, teško da se možemo nadati brizi za javni interes, sprovođenju složenih ekoloških mjera zaštite i očuvanju ljepote predjela, a najmanje očuvanju nacionalnog parka“, naveli su iz Green Homea.

Oni su saopštili da vjeruju da će ta sporna investicija u zaštićenom i budućem Natura 2000 području i dalje biti u žiži interesovanja međunarodnih organizacija i evropskih tijela, što bi moglo ugroziti dodatno pristup Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Green Home, kako su kazali, zajedno sa 20 drugih nevladinih organizacija Koalicije 27, stručnim saradnicima, Udruženjem građana Virpazara i sedam hiljada potpisa podrške građana izjasnili su nedvosmislenu zabrinutost za moguću realizaciju investicije, ugrožavanje javnog interesa i diskreditaciju javnosti, pa će slučaj biti praćen i procesuiran za naredni nacionalni izvještaj Crne Gore.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *